Geen doorsnee campagnedag voor SGP op Goeree-Overflakkee

31 augustus 2012

OUDDORP/MIDDELHARNIS – “Vandaag was geen doorsnee campagnedag.” Zo omschreef SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij zijn bezoek aan Goeree-Overflakkee. Bij De Vliedberg stond de NOS onverwacht op de stoep, telefoons rinkelden onafgebroken, van de folderactie in Middelharnis kwam niets meer terecht, de beveiliging kwam opdraven en ’s avonds verliet de SGP-voorman voortijdig zijn eigen verkiezingsbijeenkomst om naar de Hilversumse studio te gaan. Een verslag van redactioneel medewerker Anne Vader van het Eilanden Nieuws…

De partijleider kwam onder vuur te liggen na zijn uitspraken over abortus bij een zwangerschap na verkrachting. “Ik heb niemand nodeloos willen kwetsen”, legde Van der Staaij uit aan een volle zaal in de Technische School. “Het punt wat ik wilde maken was dat het grootste deel van alle 30.000 abortussen per jaar niets met verkrachting te maken hebben. Wij zien het ongeboren leven niet als een klompje cellen, maar als een waardevol leven door God gegeven.”

Vergeten ouderen
De campagnetoer op het eiland begon in zorgcentrum De Vliedberg in Ouddorp. Geen onbekend terrein voor Van der Staaij, die zijn vakantie vaak op de Kop van Goeree doorbrengt. Na een cakeje met oranje glazuurlaag én SGP-logo vertelde de partijleider dat ouderen zich vaak vergeten voelen. “Zij zeggen: ‘We horen dat politici via twitter maar praten met jan-en-alleman, maar ons vergeten ze. De zorgkosten stijgen en we moeten meer betalen voor onze medicijnen, terwijl wij de samenleving hebben opgebouwd.’ De SGP is een partij die niet alleen oog heeft voor alleen jongeren of ouderen, maar voor iedereen.”

Verspilling
Op de vraag wat de SGP gaat doen aan de stijgende zorgkosten, antwoordt de lijsttrekker dat hij verspilling wil tegengaan. “Sommige mensen slikken medicijnen die ze allang niet meer nodig hebben”, zegt hij. Ook vindt hij dat we niet te snel naar de overheid moeten kijken. “Is het eigenlijk wel zo logisch dat de staat – dus wij met elkaar – een rollator betaalt?” De SGP vraagt daarnaast meer steun voor mantelzorg. Zo pleit de partij voor fiscaal voordeel voor mantelzorgers. “We mogen hen niet afstraffen via de belasting omdat ze niet of minder beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt,” vindt hij.

Lopend vuurtje
Na het bezoek blijft Van der Staaij zelf achter in Ouddorp om de NOS te woord te staan. Maar dat weerhoudt medewerkers niet van wél kiezers te gaan overtuigen van hun partij. Gewapend met flyers en gadgets trekken de SGP’ers erop uit in het winkelcentrum van Middelharnis. “Meneer, mevrouw, weet u het al voor 12 september?” Een vrouw twijfelt nog, maar de SGP is zeker een optie. “Het is eigenlijk de enige partij die je kunt vertrouwen, die doet wat ze zegt,” vindt ze. De uitspraken van Van der Staaij zijn blijkbaar als een lopend vuurtje over het eiland gegaan. Sommige mensen betuigen hun steun, anderen zijn teleurgesteld.

Favoriet
’s Avonds is de kop van de SGP-lijst weer present in de Technische School. Naast Kees van der Staaij en Servaas Stoop (nummer vier kandidatenlijst) is ook Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf aangeschoven. Debatleider Rienkelt Pasterkamp trapt af met een voorstelrondje. Wie Van der Staaij’s favoriete tegenstander is? Hoewel hij combinatie favoriet en tegenstander niet heel gelukkig vindt, kiest de SGP-voorman toch voor Alexander Pechtold (D66). “Met hem komen de tegenstellingen het scherpst uit.”

Starters
De SGP staat voor heldere keuzes, stelt Van der Staaij in zijn speech. Hij pleit voor een afgeslankte Europese Unie, die zich niet bemoeit met problemen die Nederland zelf kan oplossen. De staatsschuld moet worden afgelost. En om de woningmarkt van het slot te krijgen, wil de partij zich richten op starters. “Zij moeten gemakkelijker een lening kunnen krijgen.”

Oog voor elkaar is eveneens een speerpunt van de SGP. “Wij komen op voor kwetsbaren in de samenleving. Chronisch zieken en gehandicapten mogen geen opeenstapeling van ‘kortingen’ voor hun kiezen krijgen. Tegelijkertijd leert de doorgeschoten verzorgingsstaat dat we niet alles van de overheid moeten verwachten.”

Keuzevrijheid
Van der Staaij benadrukt ook de waarde van gezinnen. De fiscale tweeverdienerstoeslag en subsidie voor kinderopvang wil hij stoppen, de kinderbijslag en het kindgebonden budget verhogen. “Die aanpak geeft ouders de vrijheid om zelf een keuze maken over de zorg voor hun kinderen,” legt hij uit. De SGP staat voor christelijke waarden, zoals de zondagsheiliging en bescherming van het leven. “Maar niet zonder omhoog te kijken”, houdt Van der Staaij zijn gehoor voor. “Bidden en werken gaan hand in hand.”

Instinker
Tijd voor interactie. Het scherm vertoont een aantal stellingen, waarover de zaal stemt. Moet het overheidstekort binnen enkele jaren opgelost zijn? Een zee aan groene kaartjes zwaait door de lucht. Het persoonsgebonden budget afschaffen? Een enkeling kiest voor groen, terwijl de SGP ‘rood’ stemt. Na tien stellingen maakt Pasterkamp de balans op. Wie een score van honderd procent had, mag gaan staan. De volgende ronde dient als afvalrace. Was ds. Kersten in 1918 lijsttrekker van de SGP? De vraag blijkt een instinker, want de predikant richtte de partij op in het genoemde jaar. Resultaat: de helft van de overgebleven stemmers kan gaan zitten.

Diner
In de finale strijden drie stemmers om de hoofdprijs. Op het podium beantwoorden zij de laatste vraag: hoeveel stemmen kwam de SGP bij de laatste verkiezingen te kort voor een derde zetel? De winnaar wordt uitgeroepen tot SGP’er van de avond en ontvangt een diner met de nieuwe Tweede Kamerfractie. De gelukkige vertelt dat haar vriend haar overhaalde naar de bijeenkomst te gaan, waarop Van der Staaij ook hem uitnodigt voor het diner.

Vrouwvriendelijk
Campagneleider Harm Jan Polinder van SGP-jongeren kwalificeert zijn moederpartij als “voluit vrouwvriendelijk”. Volgens hem is het de omgekeerde wereld dat partijen excuses van Van der Staaij eisen, terwijl zij zelf de prostitutie in stand willen houden. “Veel vrouwen zitten gedwongen in het bordeel, waarmee deze partijen verkrachting op de Wallen zélf legaliseren,” stelt hij.

Sleutelpositie
Als afsluiting staat een forum op het programma – dit keer zonder Kees van der Staaij. Of de SGP na de verkiezingen weer een sleutelpositie wil innemen? Dijkgraaf: “We zijn bereid om vanuit onze constructieve houding steun te geven aan een nieuw kabinet. We sluiten niemand uit.” En waar ligt de voorkeur van Stoop: Kamerlid of burgemeester? De keuze blijkt niet moeilijk. “Kamerlid!” antwoordt de Dirkslandse burgervader zonder aarzelen.

bron: EIlanden Nieuws vrijdag 31 augustus 2012