Bestuurskrachtmeting

1 oktober 2007

Ongeveer twee jaar geleden heeft het college van GS (Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie) opnieuw de vraag op tafel gelegd of de gemeenten in haar provincie, dus ook op ons eiland, wel voldoende bestuurskracht bezaten om de steeds groter en moeilijker wordende problemen van onze tijd het hoofd te bieden. Deels op zijn kosten werd er dan ook in elk van onze vier gemeenten en het ISGO een zgn. Bestuurskrachtmeting gehouden, waarvan de resultaten onlangs bekend zijn geworden.

Opnieuw is de teneur van de adviezen voortvloeiend uit de onderzoeken dat de vier gemeenten zelfstandig kunnen blijven voortbestaan, al is nauwere samenwerking daarbij zeer belangrijk en is eventuele samenvoeging niet per se nadelig. Binnen de gemeenteraden laaide natuurlijk de discussie over dit onderwerp onmiddellijk op, vooral in Middelharnis en Dirksland en – in reactie daarop – in Goedereede. U heeft daarover in de plaatselijke pers kunnen lezen.
Dit rapport is ook in PDF beschikbaar.