Getij kan twee eilanden van stroom voorzien

24 maart 2009

BROUWERSDAM – Een getijdencentrale op de Brouwersdam moet straks stroom leveren aan een kleine zestigduizend huishoudens. ‘Die centrale wekt genoeg stroom op om heel de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen- Duiveland van energie te voorzien,’  zegt Siemco Louwerse van de Groenservice Zuid-Holland (GZH). De getijdencentrale maakt deel uit van een toekomstplan voor het Grevelingenmeer, dat is opgesteld door de GZH, Rijkswaterstaat, de omliggende gemeenten en Staatsbosbeheer en is overgenomen door de Deltacommissie van oud-minister Cees Veerman.

Het getij moet weer terugkeren in de afgesloten zeearm tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland, omdat de waterkwaliteit in de stilstaande plas achteruit holt sinds de Grevelingen in 1971 in het kader van de Deltawerken van de zee is afgesloten. Op sommige plekken groeit niets meer op de bodem waaraan duikers lol kunnen beleven. In het water gedijen nu alleen de Japanse oester en zeesla. De ophoping van het afgestorven wier zorgt voor stank. Door de afsluiting deels ongedaan te maken keert het getij en daarmee de zuurstof en het bij vissen populaire zeegras terug.

Het bescheiden hoogteverschil tussen eb en vloed van vijftig centimeter is ook groot genoeg om er stroom mee te winnen. Dat concluderen in ieder geval studenten van de Technische Universiteit Delft, die in opdracht van energiebedrijf Delta de mogelijkheden voor de centrale hebben onderzocht. Delta ziet wel wat in de reeks turbines, die moeten komen op de Brouwersdam op de plekken waar overtollig water uit het Grevelingenmeer in de Noordzee loopt.

‘De getijdencentrale wordt een toeristische attractie,’ belooft Louwerse. ‘In het Franse Bretagne is zo’n centrale (de Rance Barrage vlakbij Saint-Malo red.) ook een enorme publiekstrekker.’ Hij schat de bouwkosten voor de turbines op 190 miljoen euro. Daar bovenop komen nog de kosten voor de aanleg van de benodigde spuisluis 260 miljoen euro. Die sluis moet sowieso gebouwd worden. Henk van Koeveringe, directeur van Roompot Vakanties, hoopt dat de centrale uitgroeit tot een toeristentrekker. Volgens de uitbater van campings en vakantieparken in de regio, zijn op Goeree-Oveflakkee en in Zeeland te weinig attracties. ‘De plannen rond het Grevelingenmeer vind ik wat dat betreft teleurstellend. Te kleinschalig. De terugkeer van het getij is leuk, maar er mag nog wel wat meer dynamiek in de plannen.’

Bron: Algemeen Dagblad 24-3-2009