Gemeente ruimt slib van stranden in Ouddorp

11 juni 2009

Op het strand van Ouddorp in de gemeente Goedereede ligt tussen paal 11 en paal 12 een laagje slib. De afzetting van het slib is het gevolg van een natuurlijk proces. Desondanks is het slib hinderlijk voor de bezoekers van de stranden van de badplaats. De gemeente start daarom op 11 juni met een opruimactie. Op 4 juli, voor de start van de zomervakantieperiode, moet het slib zijn opgeruimd. Een aantal jaren geleden is het strand verbreed omdat de zogenaamde basiskustlijn te smal werd. Als gevolg daarvan ontstonden nieuwe zandbanken en geulen, waarin slibdelen bezinken. Inmiddels heeft zich een laagje van 20 tot 40 centimeter slib gevormd. Het slib veroorzaakt overlast voor de strandbezoekers.

De gemeente Goedereede hecht veel waarde aan de kwaliteit van de stranden. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt is verantwoordelijk voor het toerisme in de gemeente Goedereede. Hij verzocht de verantwoordelijke instanties, de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en het Waterschap Hollandse Delta, met spoed om een vergunning om het strand schoon te mogen maken. Van der Vlugt: ‘Ik heb veel moeten telefoneren om de afwikkeling van de vergunningaanvraag te bespoedigen. En dat is de gemeente Goedereede aan de strandgasten verplicht: Onze gasten verwachten immers een schoon strand. En die verantwoordelijkheid neemt de gemeente dan ook. We hebben niet voor niets een drietal Blauwe Vlaggen en, dit jaar voor het eerst, de Quality Coast Award in onze gemeente.’ De werkzaamheden beginnen in de ochtend van 11 juni. Een aannemer zal de zandbank aan de zeezijde van de slibgeul over het slib werken. Het slib wordt bedekt met circa 30 centimeter zand waardoor de overlast tot het verleden behoort. Bezoekers van het strand hebben weinig last van de werkzaamheden: Er wordt in vakken van 500 meter gewerkt. Voor de veiligheid van strandbezoekers wordt het gebied tussen de hoog- en laagwaterlijn afgezet met borden. Tijdens de werkzaamheden is het betreden van het terrein niet toegestaan.

Gemeente Goedereede