Einde zondagsrust op Goeree-Overflakkee?

13 januari 2011

Regelmatig wordt in de landelijk politiek een aanslag gepleegd op de christelijke waarden en normen. Veelal moet hier de zondag het ontgelden. Inmiddels heeft ook de Zuid-Hollandse gedeputeerde van Engelshoven-Huls (PvdA), de drijvende kracht achter de fusie tussen de vier gemeenten op het eiland, zich gemeld. Hij stelt dat de kenmerkende zondagsrust op het eiland opgeheven moet worden ten behoeve van de recreatie. Fractievoorzitter Hans Klepper (SGP) vindt dat het eiland hier zelf over gaat. In een artikel in het Algemeen Dagblad zet hij dat nog eens uiteen.

‘Als Goeree-Overflakkee wil voorkomen dat Haagse plannenmakers het eiland steeds aanwijzen voor de bouw van kassen en de aanleg van bedrijfsterreinen, moeten de gemeentebesturen en recreatie-ondernemers meer toeristen trekken’. Dat betoogde provinciebestuurder Martin van Engelshoven-Huls (PvdA) dinsdagmiddag (11 januari 2011) in Middelharnis. Hij was een van de sprekers op een bijeenkomst over de toeristische toekomst van het eiland.

Volgens hem moeten de gemeenten al hun geld op de toeristische sector zetten. “Goeree-Overflakkee heeft iets waaraan in de rest van Zuid-Holland een groot gebrek is: ruimte. We zoeken in de provincie voortdurend naar plekken voor kassen en bedrijventerreinen. Natuurlijk komt dan steeds Goeree-Overflakkee in beeld. Ik vindt dat niet goed, want die ontwikkelingen tasten het karakter van het eiland aan en maken het onaantrekkelijk voor toeristen.” Van Engelshoven-Huls, drijvende kracht achter het provinciebesluit om de vier gemeenten op het eiland te fuseren, zegt veel te verwachten van die gemeentelijke herindeling voor de toeristische sector. “Nu beconcurreren de gemeenten elkaar.”

Ook pleitte hij en passant voor de afschaffing van de zondagsrust, omdat die campinggasten zou afschrikken. Maar volgens wethouder Bert Tuk (ChristenUnie, Goedereede) komen ook veel toeristen naar het eiland vanwege de rust.

In het artikel in het AD stelt SGP-fractievoorzitter Hans Klepper: ‘Zolang de bevolking van Goeree-Overflakkee iets te zeggen heeft over het eigen eiland, blijft de zondagsrust hier bestaan. Een overgrote meerderheid is hier voorstander van’. Niet alleen de SGP maar ook andere partijen vinden dat de zondagsrust moet blijven.