Stedin rond electriciteitsproject af

13 januari 2011

Netbeheerder Stedin rondt de komende weken een project af waarbij 30 kilometer elektriciteitskabel is vervangen op Goeree-Overflakkee. Al enkele jaren is Stedin op het eiland bezig met het verbeteren van het elektriciteitsnet. Stedin is eind september gestart met het vervangen van dertig kilometer ‘dunne’ stroomkabels door sterkere kabels. De nieuwe kabels kunnen de piekbelasting van het inschakelen na een stroomstoring beter aan. Hierdoor duurt een eventuele storing aanzienlijk korter. Dankzij de meewerkende houding van omgeving en lokale overheid zijn de werkzaamheden voorspoedig en binnen de planning afgerond.

Na de watersnoodramp van 1953 is het elektriciteitsnet op Goeree versneld aangelegd. In 2001 is het door een fusie in handen gekomen van Stedin (toen nog Eneco Netbeheer). De elektriciteitskabels waren relatief dun, omdat de vraag naar stroom laag was. Mede door de bevolkingsgroei en de opkomst van het toerisme is die vraag in de laatste decennia – vooral in de zomer – toegenomen.

Investeringen
Met een investeringsprogramma van 38 miljoen euro vergroot Stedin tussen 2007 en 2013 de capaciteit en de robuustheid van het net op Goeree. Het net dat er lag was op zich goed, maar kwetsbaarder voor storingen als gevolg van grondwerking, graafwerkzaamheden, blikseminslag en vorst. Dat de werkzaamheden zes jaar duren, komt doordat het netwerk niet plat kan worden gelegd. ‘We willen de energielevering en de kwaliteit van het net blijven garanderen. Bovendien moeten de werkzaamheden in een bepaalde volgorde worden verricht’, aldus woordvoerder Danielle Nicolaas

Over Stedin
Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met ruim 1200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.

Bron: Stedin