Update verkiezingen

Update verkiezingen 2012

21 november 2012

Hieronder een aantal updates van de gemeenteraadsverkiezingen op Goeree-Overflakkee:

2:00 uur – De SGP is woensdag met afstand de grootste partij geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Goeree-Overflakkee. De partij haalde bijna 5900 stemmen binnen. De SGP op Goeree-Overflakkee is dankbaar en verwonderd over de uitslag. De definitieve uitslag wordt vrijdagmorgen 23 november bekend gemaakt.

Tweede partij werd de VVD, met 2619 stemmen. De verkiezingen waren nodig omdat de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee samengaan. In de nieuwe gemeenteraad, die 29 zetels gaat tellen, krijgt de SGP 9 zetels. De VVD, ChristenUnie en de PvdA krijgen elk 4 zetels. Het CDA en de Vitale Kernen Goeree Overflakkee haalden beide 3 zetels. Goeree Overflakkee Samen en Eiland van Vrijheid mogen allebei op een zetel rekenen. D66, GroenLinks en Leefbaar Goeree Overflakkee kregen te weinig stemmen om in de raad terecht te komen. De opkomst was 55,63 procent. SGP-leider Kees van der Staaij complimenteerde de plaatselijke SGP via Twitter: „Prachtige uitslag voor SGP op Goeree-Overflakkee. Complimenten aan het campagneteam op dit prachtige eiland!”

23:15 uur – Voorlopige uitslag bij alle stemmen geteld:

SGP 9
CU 4
PVDA 4
VVD 4
CDA 3
D66 0
Groen Links 0
Leefbaar GO 0
GO samen 1
Vitale kernen GO 3
Eiland van vrijheid 1

 

22:38 uur – Voorlopige uitslag bij tellen van 20 van de 26 stembureaus – opkomst is 52.9%:

SGP 9
CU 4
PvdA 4
VVD 4
CDA 3
GOS 1
VKGO 3
EVV 1

 

21.00 uur – De 26 stembureaus op Goeree-Overflakkee worden nu gesloten. Ruim 37.000 inwoners konden bepalen hoe de nieuwe gemeenteraad op het eiland eruit komt te zien. Voor allen die hun stem hebben uitgebracht hartelijk dank. In De Staver te Middelharnis zullen de eilandelijke politici met spanning de uitslag afwachten. Naar verwachting zal de eerste uitslag om 22.30 uur bekend zijn. Zodra we meer nieuws hebben, zullen we op deze site er melding van maken. Raadpleeg dus regelmatig www.sgpgo.nl.

17:30 uur – Het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen Goeree-Overflakkee van 21 november 16.30 uur is bekend. Op dit moment heeft 33,25% van de kiesgerechtigde inwoners hun stem uitgebracht. De kiesgerechtigde inwoners van Goeree-Overflakkee kunnen nog tot vanavond 21.00 uur hun stem uitbrengen.

15.45 uur – De voorzitter van het Hoofdstembureau heeft reagerend op klachten besloten om een voorzitter van een stembureau in verband met het niet inacht nemen van bepalingen uit artikel J14 van de Kieswet luidend: “de leden van het stembureau tijdens de uitoefening van hun functie geen blijk te geven van hun politieke gezindheid” met onmiddellijke ingang uit zijn functie te ontheffen.De voorzitter van het stembureau in Ooltgensplaat is per direct ontslagen. De aanleiding hiervoor is een gesprek met radio Rijnmond, hierin uitte hij zijn persoonlijke voorkeur voor de VVD en maakte opmerkingen over andere partijen. Dit is strijdig met de kieswet. De man zou zich negatief hebben uitgelaten over lokale partijen. In de kieswet staat dat leden van het stembureau hun politieke gezindheid voor zich moeten houden.

13.30 uur – Het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen Goeree-Overflakkee van 21 november 12 uur is bekend. Op dit moment heeft 17,36 % van de kiesgerechtigde inwoners hun stem uitgebracht. Om 17.00 uur vanmiddag wordt wederom een opkomstpercentage bekend gemaakt. De kiesgerechtigde inwoners van Goeree-Overflakkee kunnen tot vanavond 21.00 uur hun stem uitbrengen. De laagste opkomst van 10,4% is in stembureau De Grutterswei, zaal C. De hoogste opkomst is in verenigingsgebouw ‘Dorpstienden in Ouddorp, hier is de opkomst 23,9%.

11.00 uur – Hier en daar lopen de gemeenten tegen wat kleine problemen. Zo is in Dirksland noodgedwongen een stembureau verplaatst. In het zorgcentrum waar het stembureau zit, is het Noro-virus uitgebroken. Er kan nu gestemd worden in een ruimte die dinsdag compleet ontsmet is. In Middelharnis blijkt het adres van het stembureau op de stembiljetten niet te kloppen. De gemeente heeft nu borden in de straat gezet, zodat mensen worden doorverwezen naar het goede adres.

10.00 uur – Vanavond zal KabelTV live verslag doen van de uitslagen van de verkiezingen voor 1 gemeente op Goeree Overflakkee vanuit De Staver. Via KabelTV en de stream online op iGO.nl kunt u meekijken als de tussenstanden bekend gemaakt worden. De avond begint om 21:00 uur en is rond 00:30 uur afgelopen. Burgemeester Zevenbergen maakt gedurende deze avond de tussentijdse (25%, 50% en 75%) uitslagen en de voorlopige einduitslag bekend. De eerste uitslag (en het commentaar daarop) worden rond 22:30 uur verwacht.

9.00 uur – Radio Rijnmond toert met een speciale bus van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat over het eiland. In aanloop naar de verkiezingen kunt u op TV Rijnmond reportages zien over Goeree-Overflakkee en Molenwaard. Op Rijnmond.nl kunt u de hele dag meekijken met de rijdende radio-studio. Vanaf 21.00 uur kunt u rechtstreeks kijken naar de uitslagenavond vanuit de Staver in Middelharnis.

7.30 uur – De stembussen op Goeree-Overflakkee zijn open