Goeree-Overflakkee wil energieneutrale regio zijn

23 maart 2013

Donderdagmiddag 21 maart 2013 vond in het auditorium van TBP Electronics in Dirksland het startsymposium Energieke Regio plaats. Energieke Regio is een pilotproject, dat energiebesparing en de mogelijkheden van lokale opwekking van duurzame energie in de gebouwde omgeving op Goeree-Overflakkee stimuleert. Het project ondersteunt de doelstelling van de gemeente Goeree-Overflakkee om één van de eerste energieneutrale regio’s in Nederland te worden. Na deze pilot krijgt het project een vervolg in andere regio’s in Nederland.

Energieke Regio

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft op bestuurlijk niveau de ambitie uitgesproken in 2020 als regio energieneutraal te willen zijn. De gebouwde omgeving op Goeree-Overflakkee loopt op het gebied van energiebesparing achter bij het landelijk gemiddelde. Daarom hebben het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Goeree-Overflakkee, Rabobank Goeree-Overflakkee en architectenbureau Casa Ratsma uit Dirksland de handen ineen geslagen om bij bedrijven en instellingen de bekendheid met de financiële voordelen van verduurzaming te vergroten.

Symposium
In twee paneldiscussies werd onderling en met de aanwezigen gesproken over de vragen: ‘Wie wil er geen energie besparen?’ en ‘Kun je geld verdienen aan duurzaamheid?’. Het panel bestond in afwisselende samenstelling uit Ton Plooij (TBP Electronics), Evelyn Hijink (Ministerie van Infrastructuur en Milieu), Arend-Jan van der Vlugt (wethouder) Joop Benschop (Ruimte voor Leven), Jan Verhage (Rabobank Goeree-Overflakkee en initiatiefnemer van het project Krijn Ratsma (Casa Ratsma).

De discussie leverde veel praktijk voorbeelden op van duurzaam ondernemen op Goeree-Overflakkee en mogelijkheden voor energiebesparing. Daarnaast kwamen beleidsregels en wet- en regelgeving aan bod. Op de vraag wanneer het project een succes genoemd kan worden antwoord Krijn Ratsma: “Als de deelnemers enthousiast zijn over het project en tevreden zijn met de mate van energiebesparing, en natuurlijk met de winst die het oplevert voor het bedrijf of de organisatie”.

QuickScan voor bedrijven en instellingen
Voor velen geldt terecht het motto ‘eerst zien, dan geloven’. Daarom is voor het project Energieke Regio een laagdrempelig en praktisch onderzoek (QuickScan) ontwikkeld dat aantoont dat vergaande energiebesparing eenvoudig te realiseren is en veel oplevert. Het doel van de QuickScan is het geven van heldere adviezen voor aanpassingen die in circa twee jaar terug te verdienen zijn, inclusief de kosten van de QuickScan. Het startsymposium werd bijgewoond door bedrijven en instellingen die geïnteresseerd zijn in deelname aan de QuickScan.

Meer informatie
Meer informatie over het project Energieke Regio is te vinden op www.energiekeregio.nl. U kunt het project ook volgen op Twitter (@EnergiekeRegio).