Zeven blauwe vlaggen voor Goeree-Overflakkee

17 mei 2013

Op donderdag 16 mei vond de uitreiking plaats van de Blauwe Vlag in een jachthaven in Rhoon. Goeree-Overflakkee ontving maar liefst 7 blauwe vlaggen. Wethouder Frans Tollenaar nam twee Blauwe Vlaggen voor de stranden bij Westerduinpad en bij de Brouwersdam- de Kous in Ouddorp en een Blauwe Vlag voor de gemeentelijke jachthaven in Middelharnis in ontvangst. Ook de jachthavens Atlantica in Stad aan ’t Haringvliet, Herkingen Marina in Herkingen, WSV Herkingen in Herkingen en Marina Port Zélande in Ouddorp ontvingen een blauwe vlag. De vlaggen werden uitgereikt door Lenie ’t Hart van Zeehondencrèche Pieterburen.

Veilige en schone stranden en jachthavens
De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Internationale erkenning
De Blauwe Vlag is een internationale erkenning voor de inspanningen van kustplaatsen en beheerders van recreatiestranden en jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale organisatie.

Blauwe vlaggen in Nederland
De Blauwe Vlag is dit jaar uitgereikt aan 58 Nederlandse stranden en 95 jachthavens. De gemeente Goeree-Overflakkee ziet in de onderscheidingen een erkenning voor alle inspanningen die de afgelopen jaren door de verschillende partijen zijn gedaan om de kwaliteit van de stranden en de jachthavens in stand te houden en waar nodig te verbeteren.