Eerste paal geslagen voor nieuwe brandweerkazerne Goedereede

Eerste paal geslagen voor nieuwe brandweerkazerne Goedereede

Op woensdagochtend 29 mei 2013 werd, na de ondertekening, de eerste paal geslagen van de nieuwe brandweerkazerne in Goedereede. Het officiële moment werd uitgevoerd, op de bouwlocatie aan de Vissersweg in Goedereede, door Arjen Littooij, algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) en Corstiaan Kleijwegt, waarnemend burgemeester van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Arjen Littooij en de heer P. Gestel van aannemersbedrijf Kroon en de Koning zetten hun handtekening onder het bouwcontract. Hiermee was de voorgenomen bouw van de nieuwe kazerne een feit. Daarna werd onder het toeziend oog van het vrijwillige brandweerkorps de eerste paal geslagen voor de nieuwe kazerne.

Achtergrond
De kazerne is de eerste van de zogenoemde VRR kazernes. Bij een VRR kazerne maken brandweer en GHOR (Gemeenschappelijke HulpverleningsOrganisatie in de Regio) gezamenlijk gebruik van de nieuwe locatie. De VRR is initiatiefnemer van de kazerne. Nieuwbouw was nodig omdat de huidige locatie niet meer aan de moderne eisen voldoet.

Locatie
De locatie voor de nieuwe brandweerkazerne ligt aan de Vissersweg tegenover de entree van Goedereede. Daarbij is de N57 de belangrijkste ontsluitingsweg voor Goedereede. De locatie is net als het ernaast gelegen recreatiecomplex Koningspleisterplaats gelegen in een buitengebied. Dit buitengebied kenmerkt zich door een open karakter en rationele verkaveling. De omgeving langs de N57 kenmerkt zich door een open landschap met boerenerven, boomgroepen en sloten. Aan de Vissersweg is duidelijk voelbaar dat het hier om een buitengebied gaat buiten de historische kern van Goedereede. Het havenkanaal vormt daarbij een belangrijke scheiding. Aan de zuidzijde wordt het terrein begrensd door een forse groenstrook en is er een duidelijke zicht-as op het terrein aanwezig vanaf de N57 richting het oosten.

Ontwerp
Uitgangspunt is een traditionele boerenschuur. Om de programma onderdelen voor RBRR (regionale brandweer Rotterdam Rijnmond) en de DAG (Directie Ambulance & GHOR) inzichtelijk te maken is de schuur in tweeën geknipt en zijn de volumes naast elkaar geplaatst . Dit maakt het mogelijk om drie overheaddeuren in de kopgevel te plaatsen. Om het mogelijk te maken om op de verdieping een kantine en technische ruimte te realiseren is één daknok verhoogd. Uiteindelijk is de typologie van boerenschuur getransformeerd tot een volume met een eigen identiteit, die aansluit bij de landelijke omgeving. De mansarde kap vormt daarbij een karakteristiek element wat vriendelijk overkomt. De dakpannen zijn daarbij doorgezet in de zijgevel en zorgen voor een speels effect in combinatie met de zwarte gepotdekselde planken en witte raamkozijnen. Een moderne knipoog is te vinden aan de zuid-westzijde van het gebouw. Twee verticale raamstroken en één panoramaraam van de kantine kijken als een wakend oog uit over de omgeving. Het terrein is net als bij boerenerven omzoomd met hagen om geparkeerde auto’s aan het oog te onttrekken. Tussen het recreatiecomplex Koningspleisterplaats en het terrein van de brandweerkazerne is een groenstrook voorzien om een visuele relatie te beperken.

foto: www.eilandennieuws.nl
tekst: www.igo.nl