Haringvlietsluizen gaan in 2018 op een kier

20 juni 2013

De Haringvlietsluizen gaan in 2018 een klein beetje open. Trekvissen als zalm, zeeforel en glasaal kunnen dan de Rijn en de Maas weer bereiken, zoals dat voor 1970 het geval was. Dat schrijft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer. Met het besluit, dat het Kierbesluit wordt genoemd, voldoet Nederland aan de internationale afspraken over vismigratie. Het gevolg van het openzetten van de sluizen is wel dat het westelijke deel van het Haringvliet weer zout wordt.

Deltawerken
Bij vloed en lage waterstanden in de rivieren gaan de Haringvlietsluizen weer dicht. Zo wordt voorkomen dat het zoute water verder het Haringvliet binnendringt. Het Haringvliet werd in 1970 door de Haringvlietdam van de Noordzee afgesloten. De dam maakt deel uit van de Deltawerken, de eilanden tegen een stormramp als die van 1953 moeten beschermen.

Zoet water
De minister is met waterschappen en een drinkwaterbedrijf overeengekomen dat hun inlaatpunten voor zoet water naar het oosten worden verplaatst.