Nieuw: Shared Space Koningin Julianaweg Middelharnis

22 juli 2013

Op woensdagochtend 17 juli opende wethouder Arend-Jan van der Vlugt namens het college van burgemeester en wethouders de Koningin Julianaweg in Middelharnis. De vernieuwde Koningin Julianaweg is een gedeelde ruimte (Shared Space) waar voetgangers, schoolkinderen, fietsers en automobilisten samen de ruimte delen.

Toespraak wethouder Van der Vlugt
Wethouders Van der Vlugt, Tollenaar en Koningswoud arriveerden rond 10.50 uur per antieke Bellewagen van de RTM bij de bushalte in het vernieuwde Shared Space-gebied. Onder toeziend oog van ongeveer 400 zwaaiende schoolkinderen van de Bosseschool en het Kompas hield wethouder Van der Vlugt een korte toespraak. Volgens de wethouder is de aanleg een lang en intensief proces geweest, in de voorbereiding, maar ook in de uitvoering. “Maar het geduld is beloond, want het is een prachtige ruimte geworden. Wat Shared Space bijzonder maakt is dat het bedacht en gemaakt is samen met omwonenden, scholen, bedrijven, fietsersbond, politie, gehandicaptenplatform en het Shared Space Instituut”, aldus de wethouder. Tot slot bedankte hij iedereen die bij het project betrokken is en is geweest.

Shared Space
In 2009 was de Koningin Julianaweg aan een grote onderhoudsbeurt toe. Tijdens goed overleg met de omgeving werd het idee van het Shared Space-principe geboren. In een Shared Space gebied zijn geen aparte trottoirs, geen aparte fietspaden, geen oversteekplaatsen en geen verkeersborden. Dit oogt in eerste instantie onveilig en onduidelijk, maar onderzoek heeft uitgewezen dat mensen rustiger rijden en veel beter opletten als een gebied op die manier is ingericht. De maximumsnelheid is teruggebracht naar 30 kilometer per uur.

Schoolkinderen
Na de opening kregen schoolkinderen een kleurplaat van Shared Space, potloodjes, een verkeersgadget en een waterijsje. Na de zomervakantie krijgen alle leerlingen van de Groen van Prinstererschool, de Bosseschool en het Kompas verkeerslessen op school. De leerlingen leren van een verkeersleraar hoe ze veilig gebruik kunnen maken van Shared Space. Leerlingen van de brugklas krijgen voor aanvang van het schooljaar een folder over verkeersveiligheid met daarbij extra informatie over Shared Space en de Koningin Julianaweg.

foto: www.eilandennieuws.nl