Gemeente Goeree-Overflakkee presenteert begroting in app-vorm

3 april 2014

Donderdagavond 3 april 2014 heeft wethouder Marnix Trouwborst (financiën, verkeer en vervoer) de Begrotingsapp gelanceerd. Hij deed dit door de Begrotingsapp aan het begin van de raadsvergadering te tonen aan de gemeenteraad. Trouwborst: “In de app worden de plannen met het bijbehorende financiële huishoudboekje van de gemeente in grafieken en teksten uiteengezet. Daarmee wil de gemeente Goeree-Overflakkee op een toegankelijke manier inzicht geven in de begroting 2014 en later dit jaar ook in andere financiële beleidsdocumenten. Ik ben er best trots op dat wij de tweede gemeente in Nederland zijn met een Begrotingsapp. Alleen de gemeente Eindhoven is ons voor gegaan”.

De app is handig voor iedereen die geïnteresseerd is in de plannen van de gemeente. Het doel is om inzicht te geven in de begroting; wat wil de gemeente bereiken, wat gaat de gemeente daarvoor doen en wat mag dat kosten? De app, die gemaakt is in samenwerking met BMC, geeft een compleet en vooral overzichtelijk beeld. Alle begrotingsteksten zijn gemakkelijk per programma te raadplegen, maar ook grafieken, beleidsstukken en filmpjes van de portefeuillehouders zijn toegevoegd.

De app biedt vooral overzicht en gebruiksgemak. Maar er zijn nog meer voordelen:

  • Een verbeterde, transparante, compacte begroting is toekomstbestendig en kan daardoor meerdere raadsperiodes meegaan.
  • De kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad wordt versterkt.
  • Door het gebruik van de app kan op termijn de begroting en verantwoordingsinformatie real-time in beeld worden gebracht. Tot deze informatie behoren de programmabegroting, voorjaarsnota, najaarsnota en jaarrekening.
  • Een modernere begroting is toegankelijker voor een breed publiek.

De app is via de Apple Appstore gratis te downloaden (zoek op ‘begrotingsapp’) voor iedereen die een Ipad heeft. De mogelijkheden worden onderzocht om de app ook voor andere besturingssystemen (Android, Windows) geschikt te maken.

De gemeentebegroting voor 2014 is het eerste document dat door middel van de Begrotingsapp wordt aangeboden. In juli 2014 volgt ook de voorjaarsnota. Voorlopig blijven alle financiële verantwoordingsdocumenten van de gemeente ook nog digitaal beschikbaar via de website www.goeree-overflakkee.nl.

Download hier de app (alleen voor iPad):
https://itunes.apple.com/nz/app/begrotingsapp-goeree-overflakkee/id842547004?mt=8