Word vrijwilliger bij de brandweer op Goeree Overflakkee

7 mei 2014

De brandweerposten op Goeree-Overflakkee zijn onderdeel van Brandweer Rotterdam-Rijnmond. De brandweer is een professionele hulpverleningsorganisatie die vele taken kent. Naast het blussen van branden wordt de brandweer ook ingezet bij ernstige wateroverlast, het bevrijden van beknelde verkeersslachtoffers en wordt er opgetreden bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. Het redden van dieren in nood, het opheffen van gevaarlijke situaties bij storm, het redden van drenkelingen en het bergen van slachtoffers horen ook tot het uitgebreide takenpakket. We hebben vacatures bij de blusgroepen van Ooltgensplaat, Stad aan ‘t Haringvliet, Sommelsdijk, Middelharnis, Stellendam en Herkingen.

Wat wordt er van je verwacht?
Vrijwilligers zijn geen ‘amateur-brandweerlieden’. De opleiding en training zijn gelijk aan die van de beroepsbrandweer. Het enige verschil is dat je als vrijwilliger geen dagtaak hebt aan je brandweerwerk. Om het werk van brandweerman of -vrouw te kunnen uitvoeren, heb je om te beginnen een goede conditie en veel uithoudingsvermogen nodig. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je goed kunt samenwerken, beschikt over improvisatievermogen, stressbestendig bent en tegen een stootje kunt. Je moet immers snel in actie kunnen komen zonder dat je van tevoren weet wat er aan de hand is. Bij dag en bij nacht. Omdat je bij een alarmering snel op de brandweerkazerne aanwezig moet kunnen zijn, moet je in de buurt van de brandweerkazerne wonen. Het verdient ook de voorkeur als je werkzaam bent in de plaats waar je brandweervrijwilliger wilt worden.

Aanvullende eisen
Om vrijwilliger te worden bij de brandweer ben je 18 jaar of ouder, minimaal 1,65 meter lang en beschik je over een opleiding op minimaal LBO-C / VMBO-C / MAVO-niveau en over de zwemdiploma’s A en B. Tenslotte moet je bereid zijn om te studeren voor de landelijk erkende vakdiploma’s.

Wat bieden wij jou?
In eerste instantie krijg je een afwisselende en ook stoere baan waarin je werkt onder niet-alledaagse omstandigheden. De opleidingen en trainingen die je krijgt, komen je ook in het dagelijks leven goed van pas. Je ziet welke gevaren zich bij bepaalde situaties kunnen voordoen. Verder word je getraind om maatregelen te treffen om ongelukken te voorkomen. Je leert in teamverband te werken en elkaar te beschermen, eerste hulp te verlenen bij ongelukken en nog veel andere aspecten die bij de brandweer een grote rol spelen. Daarnaast kun je rekenen op een aantal financiële vergoedingen, zoals een vaste jaarvergoeding en een uurvergoeding voor deelname aan oefeningen of cursussen. Daarnaast ontvang je een bepaald bedrag per uur als je wordt ingezet bij brandbestrijding of hulpverlening.

Durf jij?
Word jij onze nieuwe vrijwilliger bij de brandweer? Bel of mail dan met de clustercommandanten van Goeree-Overflakkee, de heren
J.A.M. (Jan) Tuns, telefoonnummer 06 51409379 of  jan.tuns@veiligheidsregio-rr.nl
C.T. (Kees) van den Berg, telefoonnummer 06 21587482 of ct.vandenberg@veiligheidsregio-rr.nl en vraag meer informatie of meld je direct aan.Meer informatie over de brandweer kun je vinden op www.veiligheidsregio-rr.nl.

Bron: Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond