Werkbezoek door de raad aan de Maasvlakte

15 juli 2014

Vrijdagmiddag 4 juli bezocht een flinke delegatie van de raad met burgemeester, wethouder Van der Vlugt en medewerkers van de griffie de Maasvlakte. Het was nog even zoeken naar het bezoekerscentrum Futureland, ook voor degenen die er al eerder geweest waren. Immers bij de Maasvlakte staat het nooit stil; een dynamiek van formaat. Ook nu waren er weer wegen afgesloten en omgelegd om de infrastructuur nog weer te verbeteren. De Maasvlakte grenst aan de Noord- Westkant van Goeree Overflakkee en is voor onze gemeente waaronder de visserij van Stellendam van grote invloed. Het waren imposante getallen die een gedreven voorlichter tijdens de presentatie en de aansluitende vaartocht de revue liet passeren.

Met de aanleg van de tweede Maasvlakte, waarvoor totaal 365 miljoen m3  zand nodig is, is de Rotterdamse Haven 20% groter geworden. Naar verwachting zal in 2035 de tweede Maasvlakte met zijn totale oppervlakte van 2.000 hectare waarvan 1.000 hectare aan bedrijfsterreinen volledig in gebruik zijn genomen. Tijdens de rondvaart werd onder enorme kranen doorgevaren, ongeveer zo hoog als de top van de  Erasmusbrug. Kranen die niet meer vanuit de cabine bediend worden maar op afstand vanuit het bedieningsgebouw. Momenteel loopt er een proef. In november zal op deze wijze de volledige bediening van de kranen plaatsvinden. Schepen met meer dan 18.000 containers aan boord kunnen in de wereldhaven Rotterdam  worden afgehandeld.
Met de totstandkoming van deze tweede Maasvlakte is Rotterdam klaar voor de groei van de wereldwijde transportstromen.
In 2035 is door deze uitbreiding extra overslagcapaciteit van jaarlijks 17 miljoen containers gerealiseerd.
Het haven- en industriecomplex biedt werkgelegenheid aan ruim 85.000 mensen. Maasvlakte 2 voegt, bij volledige ingebruikname daar nog ruim 6.000 directe banen aan toe, los van het aantal indirecte banen.
In de toekomst zal er meer via binnenvaart en spoor worden vervoerd. Daarvoor zijn naast de 18 spoorlijnen die er al lagen nog eens 18 extra lijnen toegevoegd.

De Maasvlakte; een gebied van formaat en perspectief, met nieuwe inzichten die leiden tot nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, een gebied grenzend aan onze gemeente.
Het werkbezoek was zeer de moeite waard.