Eilandelijke Verkeersveiligheidsdag

24 september 2014

Op vrijdag 26 september 2014 bezoeken ruim 400 leerlingen van basisscholen uit Dirksland, Herkingen, Melissant en Sommelsdijk de Verkeersveiligheidsdag Goeree-Overflakkee. Rondom en in Sportcomplex De Gooye in Dirksland worden de hele dag verschillende activiteiten georganiseerd waarbij leerlingen  bewust worden gemaakt van de gevaren in het verkeer. De nadruk ligt daarbij op “zelf ervaren” en het eigen verkeersgedrag. Wethouder Marnix Trouwborst geeft om 8.30 uur het startsein.

De leerlingen kunnen hun fietsvaardigheden oefenen op een parcours, met een zogenaamde Rausch-bril leggen zij een dronkenmans-test af en het Nederlands Instituut Verkeersveiligheid geeft een demonstratie van de remweg van een auto. Ook krijgen de kinderen voorlichting rondom opvallend landbouwverkeer door leerlingen van de agrarische mbo-opleiding van het EduDeltaCollege en Wellantcollege. Onder begeleiding van een docent laten de jonge chauffeurs van deze voertuigen de leerlingen ervaren waarom zij afstand moeten houden van deze grote voertuigen en wat een chauffeur van zo’n groot voertuig wel en niet kan zien. Het project Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL) werd vorig jaar in Ouddorp samen met Cumela Nederland en gedeputeerde Ingrid de Bondt gelanceerd en is sindsdien zeer succesvol.

De “Verkeersveiligheidsdag” wordt “georganiseerd in opdracht van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) van Goeree-Overflakkee. De RPV voert jaarlijks verschillende verkeersveiligheidsprojecten uit voor alle leeftijden zoals lesmoduels in het Voortgezet Onderwijs, SCOOT-mobielcursussen en de Praktijkdagen Jonge Automobilisten.

Bron: Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee