N215 in top 5 bij ANWB onderzoek

4 november 2014

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van het aantal verkeersslachtoffers valt op de provinciale wegen. Hoewel deze wegen slechts 6% van het totale wegennet vormen, valt hier een kwart van alle verkeersslachtoffers. Provinciale wegen behoren daarmee tot de minst veilige wegen van Nederland. Iedereen kon onlangs stemmen op wegen die men onveilig vond. In een onderzoek van de ANWB staat de N215 aan de top in de provincie Zuid-Holland. Van de 399 stemmen, waren er in Zuid-Holland 83 voor de N215. Daarmee schoorde deze weg landelijk in de top 5.

‘De ANWB betrefkt haar leden graag bij de activiteiten die men onderneemt’, Zo lezen we in het verschenen rapport. ‘Voorbeelden hiervan zijn het verkeerseducatieprogramma Streetwise, de ANWB Lichtbrigade of wegbelevingsonderzoeken. Daarnaast maken wij regelmatig gebruik van de kennis en ervaring van onze leden, die tenslotte ook gebruikers van de provinciale wegen zijn. Wij weten uit onderzoek dat onze leden het erg belangrijk vinden dat de ANWB zich met
de veiligheid op de provinciale wegen bezighoudt. Dat is dan ook de reden om hen bij dit project te betrekken en hun mening te vragen over de provinciale wegen waar zij vaak rijden’, aldus het rapport.

Publieksactie
Deze publieksactie is een kwalitatieve aanvulling op de onderzoeksresultaten uit de rapporten die de provincies al eerder ontvangen hebben. Doel is om wegbeheerders extra informatie te verschaffen die zij kunnen gebruiken bij de verdere plannen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Werkwijze
In de maand september heeft de ANWB een speciale website opengesteld: www.anwb.nl/veiligewegen. We hebben gebruikers van provinciale wegen gevraagd om te stemmen op de wegen die zij als eerste aangepakt willen zien. Ook hebben we hen gevraagd een toelichting te geven waarom zij dit vinden. In totaal zijn 2.882 stemmen uitgebracht.

Over de N215 staan onderstaande opmerkingen in het rapport:
Deze weg loopt van west naar oost over het eiland Goeree-Overflakkee en is de belangrijkste verbindingsweg tussen de N57 bij Stellendam en de N59 bij Oude Tonge. Deze weg heeft 83 stemmen gekregen.

  • Erg druk. Oversteken is lastig;
  • Er wordt veel ingehaald ondanks een verbod. Er is te weinig gelegenheid om langzame  voertuigen in te halen;
  • De weg is smal. Hierdoor rijdt een deel langzaam; daardoor ontstaat irritatie bij de anderen;
  • Auto’s nemen de parallelweg en rijden daar zeer snel: zeer gevaarlijk voor fietsers;
  • Deel bij Oude Tonge is 60 km/u, maar het is onduidelijk waar dat ophoudt;
  • De kruising met de Noorddijk te Melissant: de oversteek van de N215 is zeer gevaarlijk zeker nu onlangs de drempels verlaagd zijn;
  • Gevaarlijke kruising bij Nieuwe Tonge.