Drie inschrijvingen voor nieuwe concessie openbaar vervoer GO

17 februari 2015

Al in november 2013 werd gesproken over de invoering van R-net, het openbaar vervoernetwerk van de Randstad, dat vorm zou gaan krijgen op Goeree-Overflakkee. Gedeputeerde Staten trokken toen reeds €10 miljoen uit om de haltes en stations aan te passen naar de huisstijl en kwaliteitseisen van R-net.

Het ging in november 2013 om de busverbinding Rotterdam Zuidplein – Oude Tonge. Inmiddels is bekend dat R-net geïntroduceerd gaat worden op de verbinding Dirksland – Middelharnis / Sommelsdijk – Oude Tonge –Rotterdam Zuidplein. Met de nieuwe vervoerder zal worden gewerkt om op deze verbinding een viertal zero-emissie waterstofbussen in te zetten. Op Goeree-Overflakkee wordt daarnaast een pilot opgezet om het kleinschalig oproepafhankelijk vervoer in de gemeente te verbeteren.

Nieuwe busconcessie
Op maandag 16 februari 2015 verliep voor openbaar vervoerbedrijven de termijn om in te schrijven op de busconcessie Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee (HWGO). De provincie Zuid-Holland heeft daarvoor inschrijvingen ontvangen van de bedrijven Arriva, Connexxion en Noot.

Daarin hebben de bedrijven beschreven hoe ze het openbaar vervoer in de concessie HWGO de komende jaren willen uitvoeren. De komende weken worden de inschrijvingen beoordeeld. De provincie streeft ernaar om eind maart bekend te maken welke vervoerder vanaf 13 december 2015 het openbaar vervoer in het gebied gaat verzorgen.

De provincie verleent de concessie voor een periode van 8 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van 2 jaar. De totale omzet van de concessie bedraagt circa €200 miljoen over 10 jaar. Met de aanbesteding wil de provincie de huidige kwaliteit van het openbaar vervoer op de 2 eilanden zoveel mogelijk behouden, en het liefst verbeteren, bijvoorbeeld door de introductie van R-net.