[Video] Campagne glas in ‘t bakkie van start

14 februari 2015

Bij de glasbakken op het parkeerterrein van de Albert Heijn in Oude-Tonge, de Agrimarkt in Middelharnis en de Albert Heijn in Ouddorp was op vrijdag 13 februari 2015 een VIP-tent ingericht. Iedereen die zijn of haar glas naar de glasbak kwam brengen, werd door het Glasteam als VIP ontvangen en kreeg een ‘glastas’ cadeau. De belangrijkste boodschap tijdens deze Glasbakkentour was: een beetje restjes aan het glas is geen bezwaar, doe de deksel of dop erop en breng het naar de glasbak. U hoeft het glas dus niet eerst schoon te spoelen. Zo wordt glas scheiden nog makkelijker.

Ook wethouder Piet Koningswoud van de gemeente Goeree-Overflakkee bracht zijn glas naar de glasbak. Een goed initiatief, vindt hij, om aandacht te besteden aan glasinzameling: “Inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee brengen  jaarlijks ongeveer 19 kg glas per persoon naar de glasbak. Het landelijke streven voor soortgelijke gemeenten ligt op 24 kilogram. Onze gemeente is dus al heel goed op weg, maar het kan nog beter! Mede door de Glasbakkentour willen wij dit extra onder de aandacht brengen”.

De komende maand organiseert de gemeente verschillende acties om het bewustzijn over glasinzameling bij de inwoners te vergroten. Zo zijn op de lokale radio en televisie commercials te horen en te zien, hangen reclamezeilen bij de milieustraten en start binnenkort een prijsvraag op social media.

Mét restjes en mét deksel
Uit recent onderzoek blijkt dat mensen glas eerder naar de glasbak brengen als ze daar weinig moeite voor hoeven te doen. Terwijl vroeger het glas eerst schoongemaakt moest worden, mag u nu de restjes aan het glas laten zitten. En ook de dop of deksel kunnen mee de glasbak in. Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken goed sorteren. Dat is een stuk hygiënischer in huis en gemakkelijker voor u.

Glas is eindeloos
Al heel lang – sinds 1978 – scheidt Nederland haar glazen verpakkingen, maar liefst 350 miljoen kilo per jaar. Toch verdwijnt er nog steeds heel veel verpakkingsglas in het restafval. Denk aan verpakkingen als wijnflessen, jampotjes en parfumflesjes. Dat is zonde, want glas kan eindeloos hergebruikt worden zonder dat het kwaliteit of kwantiteit verliest. Kijk voor meer informatie op www.glasscheiden.nl.

 

bron: foto en tekst: www.igo.nlwww.goeree-overflakkee.nl