[Video] Intelligente LED-verlichting voor Goedereede-Havenhoofd

24 maart 2015

In Goedereede-Havenhoofd, één van de buurtschappen van de gemeente Goeree-Overflakkee, zijn recent de masten van Havenhoofd en van de fietspaden uitgerust met Philips LED-verlichtingsarmaturen. Deze lichtbronnen worden aangestuurd door het CityTouch lichtmanagementsysteem voor de openbare verlichting, dat mogelijkheden biedt om de straatverlichting individueel op afstand aan te sturen. Woensdagavond 18 maart namen wethouder Arend-Jan van der Vlugt en Inge Hameeteman van buurtvereniging ’t Hôôd, onder toeziend oog van ongeveer veertig buurtbewoners, officieel de verlichting in gebruik.

CityTouch is het nieuwste systeem van Philips voor monitoring en besturing van openbare verlichting. Deze intelligente verlichting maakt gebruik van GSM-technologie, op het moment van installatie een primeur voor Europa. Met dit systeem bespaart de gemeente per direct tot 50% energie op de nieuwe LED-lichtbronnen. Op CityTouch komt alle data van de armaturen bij elkaar en is precies te zien of er storingen optreden. De gemeente krijgt automatisch een e-mail binnen als ergens een storing optreedt en kan er dan meteen actie op laten ondernemen. Met een paar muisklikken kan de verlichting worden aangepast en beheerd. Via dimprofielen, waarbij het niveau van de verlichting na het aanspringen in stappen verlaagt en tegen de ochtend weer omhoog gaat, wordt veel energie bespaard.

“Onze gemeente heeft een hoge duurzaamheidsambitie”, legt wethouder Arend-Jan van der Vlugt uit. “Daarom zetten we volop in op energiebesparing, energieopwekking door zon, wind en getijden en werken we aan schone mobiliteit. De overstap naar energiebesparende LED’s in combinatie met CityTouch past uitstekend in dit streven.”