Goeree-Overflakkee ontvangt Quality Coast Gold Award

13 juli 2015

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft op 8 juli 2015 voor de tweede keer de Quality Coast Gold Award ontvangen. Dit keer met een score van 8,1.  De gemeente heeft deze award ontvangen vanwege haar uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid.

Gemeenten die meedingen voor de Quality Coast Award worden elke twee jaar ‘doorgemeten’ aan de hand van 120 criteria. Eén daarvan is het aantal Blauwe Vlag-stranden; een ander is het percentage horeca-ondernemingen met een Eco-label (Travelife, Green Key). QualityCoast is dan ook het enige complete keurmerk voor een toeristische bestemming als geheel. Uit onderzoek op de Vakantiebeurs blijken vakantiegangers het heel belangrijk te vinden dat de hele badplaats werkt aan duurzaamheid, en niet alleen hun hotel of strand.

Beoordeling
De beoordeling van de 120 criteria is goedgekeurd door een onafhankelijke jury. Als positieve aspecten voor de gemeente Goeree-Overflakkee benoemde de jury de waterbesparingsmaatregelen in Goedereede, het gerealiseerde Ecohotel, de accommodaties met een Green Key-label en de ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn. De juryvoorzitter complimenteerde de gemeente met het behaalde resultaat. Hij gaf aan dat de gemeente bijna een Platinum Award had bereikt. Voor het ontvangen van een Quality Coast Platinum Award moet de gemeente op vier onderdelen een 8 scoren. De gemeente Goeree-Overflakkee had op één van de vier onderdelen een score van 7,8.

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt is erg te spreken over het behaalde resultaat. “De Quality Coast Award past prima in onze doelstellingen. Het sluit aan bij onze ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn en bij één van de zes speerpunten uit de pas vastgestelde Eilandvisie. Het benadrukt dat wij een prachtig eiland zijn, waar het goed wonen, werken en recreëren is!” Ook spreekt hij de ambitie voor de volgende uitreiking uit: “Tot nu toe is de Platinum Award nog maar één keer uitgegeven in Europa, en nog nooit in Nederland. Daar willen wij verandering in brengen. Wij gaan ons de komende jaren extra inzetten, zodat wij in 2017 de Quality Coast Platinum Award in ontvangst kunnen nemen”.

QualityCoast
QualityCoast is een programma van de Europese vereniging Kust & Zee (EUCC) en wordt ondersteund door de Europese Unie. Doel van het programma is om badplaatsen duurzamer en milieuvriendelijker te maken en om inspanningen van gemeenten en bedrijfsleven te belonen. Meer informatie over de QualityCoast is te vinden op www.kustenzee.nl of www.qualitycoast.info.