Uniek kijkje in historisch riool Dirksland

10 oktober 2015

Op 29 september 2015 is een historisch gedeelte van de riolering in Dirksland met de hand gereinigd. Tijdens deze unieke gebeurtenis onder de straat Onderlangs hebben rioolbeheerders van de gemeente van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele foto’s te nemen van het indrukwekkende stukje metselwerk. De riolering is nog geheel in gebruik en verkeert in perfecte staat. Bovendien dient het riool bij een stevige regenbui nog altijd als waterberging.

Van voor 1900
In Dirksland onder de straat Onderlangs maakt de gemeente nog altijd gebruik van een oude watergang die bij de aanleg van de riolering is opgenomen in het rioolstelsel. Op oude kaarten van voor 1900 is deze zogenaamde duiker al zichtbaar. De geheel gemetselde duiker is van binnen 1,35 meter hoog, 1,50 meter breed en ongeveer 80 meter lang. Bovengronds is er vrijwel niets van het riool te zien. Het reinigen gebeurt bij deze oude gemetselde rioleringen met de hand. De vervuiling van het stuk riool viel mee, op enkele brokken puin na.

Jaarlijkse inspectie en reiniging
Jaarlijks laat de gemeente Goeree-Overflakkee een gedeelte van de riolering reinigen en inspecteren. Firma Van der Valk en de Groot uit Maasdijk voerde dit jaar een inspectie- en reinigingsronde uit in een gedeelte van Sommelsdijk en Oude-Tonge. Voor de inspectie gebruikt men in 95 procent van de gevallen een op afstand bestuurbare camera die volgens vastgestelde inspectienormen de schadebeelden registreert. Schadebeelden zijn bijvoorbeeld ingroei van wortels, scheuren, hoekverdraaiingen of lokale instortingen. Na beoordeling stelt de gemeente een plan op voor renovatie- of vervangingswerkzaamheden.