Wethouder Tollenaar opent windpark Hellegatsplein

30 januari 2016

Donderdag 28 januari 2016 was wethouder Frans Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee aanwezig bij de officiële opening van het Windpark Hellegatsplein in Ooltgensplaat. Samen met Richard Klatten, directeur van Qurrent, en enkele leden van het windpark drukte wethouder Tollenaar als officiële handeling op een knop, waarna de windmolens gingen draaien. De nieuwe windmolens wekken genoeg groene stroom op om 8.000 woningen een jaar lang van stroom te voorzien. Daarnaast zorgen de molens dat er 7.000 ton CO2 minder per jaar in de lucht terecht komt.

In zijn toespraak sprak wethouder Tollenaar zijn waardering uit voor Qurrent en haar leden. “Het is mooi om te zien hoeveel mensen participeren in dit windpark en hoe groot de betrokkenheid is”. Ook stond hij stil bij de unieke locatie van het park. “Het is een windpark waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt. Door de unieke locatie naast de N59, aan het water en op het uiterste puntje van Goeree-Overflakkee, zie je duurzaam Goeree-Overflakkee verder vorm krijgen als je het eiland op- en afrijdt.” Uiteraard stond Tollenaar ook nog stil bij de windopgave die er ligt voor de gemeente Goeree-Overflakkee. ‘Met de ingebruikname van dit windpark is het begin van onze windopgave gerealiseerd. Daarnaast draagt het park bij aan onze ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn”, aldus wethouder Tollenaar.

Het windpark levert niet alleen 41,7 Mwh extra groene stroom aan Nederland, het park is ook in handen van de inmiddels ruim 60.000 leden. Het enthousiasme voor windenergie is groot want al 7.000 klanten hebben een Windtegoed (een participatie in de molens). De meeste klanten nemen zeven tegoeden – genoeg voor hun eigen stroomvoorziening.

Nog geen twee jaar geleden kwam Qurrent als nieuwe energieleverancier op de markt. Met als doel de energietransitie te versnellen en vaart te maken met echt groene stroom. Begin 2015 hadden 10.000 klanten zich aangesloten. Weer een jaar later zijn dit er al 60.000. Qurrent stimuleert de klanten zelf op te wekken wat zij verbruiken. Dit kan nu ook via het windpark. Daarnaast kunnen klanten ook meedoen aan zonprojecten en collectieve inkoopacties.

Directeur Qurrent Richard Klatten: “Wij willen maar één ding en dat is dat heel Nederland net zoveel groene energie opwekt als zij verbruikt. En dat zo snel mogelijk. En het gaat de goede kant op. Het aantal klanten groeit nog steeds. Zij nemen groene stroom af en wekken ook zelf op. Daarnaast ondersteunen we ook lokale energiecoöperaties zodat we samen vaart maken met de energietransitie. Door de keuze voor groene energie en de eigen productie hebben onze klanten afgerond 95.000 ton CO2 bespaard. Dat compenseert ruim 650.000 keer naar Parijs vliegen.”

Windpark Hellegatsplein
Klatten: “De opening van het windpark is een nieuwe mijlpaal in de korte geschiedenis van Qurrent. De snelle groei is het bewijs dat onze klanten enthousiast zijn over het geheel nieuwe bedrijfsmodel, de visie en de doelstellingen van Qurrent. Klanten zien dat de traditionele energiebedrijven jarenlang enorme winst hebben gemaakt op de levering van fossiele energie en daarmee de weg naar nieuwe duurzame energie in de weg staan. We zijn er nog lang niet, maar het succes bewijst dat we op de goede weg zijn.”

Over Qurrent
Qurrent is voor de tweede keer op rij door de Consumentenbond en Greenpeace uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland. Alle klanten van Qurrent zijn ook leden van de coöperatie en Qurrent is daarmee de grootste en groenste energiecoöperatie van Nederland. De assets van de coöperatie zijn daarmee in handen van de leden en winst wordt opnieuw geïnvesteerd in duurzame projecten, zoals extra windmolens of zonneparken. Geld verdwijnt dus niet in zakken van aandeelhouders maar blijft van de leden in Nederland en wordt geïnvesteerd in energiebesparing en opwek van meer groene stroom. Daarmee is de cirkel rond.

De coöperatie ondersteunt haar leden met het (zelf) opwekken van groene energie en bij het besparen van energie. Alleen op die manier wordt Nederland een energieneutrale samenleving waarbij elk huishouden, elk gebouw, net zoveel groene energie opwekt als verbruikt.

Voor meer informatie: www.qurrent.nl