SGP-jongeren Goeree-Overflakkee op excursie in Den Haag

12 februari 2016

Ruim 50 jongeren van Goeree-Overflakkee bezochten op zaterdag 6 februari Den Haag. Op initiatief van de SGP-jongeren te Goedereede werd een bezoek gebracht aan de gebouwen van de Tweede Kamer. Onder leiding van de SGP-voorlichters Menno de Bruyne en Herman Meijer kregen de jongeren een inkijk in het Nederlandse parlementaire werk.

Op enthousiaste wijze vertelde Meijer, aangevuld met diverse anekdotes, over het werk van de Tweede Kamerleden. Van rechts tot links. De aanwezige jongeren hadden veel vragen, vooral als het ging over de beveiliging van Kamerleden. Dat het gebouw tot de best beveiligde complexen van Nederland was hadden ze al bij binnenkomst aan den lijve ondervonden. De SGP-jongeren moesten door een uitgebreide controle voordat ze het gebouw binnen mochten.

Lege plank
Bijzonder was het bezoek aan de bibliotheek van de Tweede Kamer. Elk woord wat gezegd wordt, wordt opgeschreven. Dit resulteerde in planken vol met ‘handelingen’, zoals ze worden genoemd. Sommige boeken zijn veel nagelezen en opnieuw ingebonden. ‘Dat leert ons, dat er in die boeken bijzondere zaken vermeldt staan’, aldus Meijer. De jongeren waren in het bijzonder onder de indruk over de lege plank, die de jaren: 1940-1945 aanduiden. Op vrijdag 10 mei was de vergadering bijeengeroepen. Van de 100 Kamerleden waren er 38. Anderen konden vanwege het uitbreken van de oorlog niet aanwezig zijn. Alleen de voorzitter voerde het woord en noemt de ‘afschuwelijke werkelijkheid van den oorlog’. De Vorstin en de regering wordt kracht toe gebeden. ‘God sta ons bij in deze beproeving en spare ons dierbare vaderland’, zo lazen de jongeren. Voor onbepaalde tijd werden de werkzaamheden van de Kamer geschorst en ging de Kamer tot nadere bijeenroeping uiteen.

Vragenuur
Voor de jongeren werd tijdens de pauze een ‘vragenuurtje’ ingelast. Door de microfoons werden vragen afgevuurd aan SGP-fractievoorlichter Menno de Bruyne, die dit werk inmiddels al 32 jaar doet en kenner is van het Nederlandse staatsrecht en de parlementaire geschiedenis. Daarnaast heeft hij veel kennis van het koningshuis. Wat hij van Geert Wilders vond, hoe de SGP-fractie opereert, waar de SGP over 15 jaar staat en hoelang de SGP al bestaat.

Ook de route van de Gouden Koets werd verkend. Beginnend bij het Paleis naar de Ridderzaal, werden diverse bijzondere gebouwen aangewezen en kregen de jongeren een indruk van het belang van ‘Den Haag’. Wat velen niet wisten is dat de Gouden Koets op Prinsjesdag 2001, 1 minuut stil heeft gestaan voor de Amerikaanse ambassade, i.v.m. de aanslagen in Amerika een week eerder.

SGP-jongeren
De SGP-jongeren is de grootste politieke jongerenorganisatie en organiseren regelmatig informatieavonden, excursies en werken mee aan de presentatie van de SGP. Lid worden kan al vanaf 11 jaar. Zij ontvangen een aantal keren per jaar het jeugdblad Klik. Vanaf 16 jaar ontvangen de jongeren het blad ‘In Contact’. Ook deze dag werden weer diverse jongeren ingeschreven als lid. De dag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, met dank aan de sponsors: SGP afdeling Goedereede, Bakkerij Dam, Albert Heijn Ouddorp, Plus Middelharnis, Eetwinkel ’t Hoekje en Slagerij Floresteijn uit Ouddorp en John P. de Wit te Stellendam.

Klik hier voor meer foto’s op facebook