Opperrabijn Jacobs spreekt over antisemitisme

9 maart 2016

Op uitnodiging van de SGP zal Opperrabijn Jacobs op D.V. donderdag 31 maart komen spreken over antisemitisme. Een onderwerp wat goed past in het jaarthema van de SGP: ‘Samenleven is een werkwoord’. De avond zal gehouden worden in de Rehobôthkerk aan de Olympiaweg 44 te Sommelsdijk. Aanvang 19:30 uur. De samenzang zal begeleid worden door organist Cees ’t Jonk. Reserveer alvast in uw agenda!

Binyomin Jacobs is Opperrabbijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR). Behalve gemeenten Amsterdam, Den Haag en Rotterdam vallen alle Joodse gemeenten onder het IPOR. Na zijn studie op het Gymnasium aan jesjievot in Frankrijk en Israel, heeft hij in het kollel van de voormalige Israelische Opperrabijn Rabbijn Isser Yehuda Unterman en de vooraanstaande rabbijn Rabbi Zalman Nechemya Goldbergzijn semiecha en sjiemoesj ontvangen. Opperrabbijn Jacobs is Master op gebied van geestelijke verzorging.

De Opperrabbijn rekent zich tot de stroming van de Lubavitcher Chassidiem die bekendstaan voor hun openheid naar zowel de niet-religieuze joodse gemeenschap als naar de niet-joodse samenleving. De Opperrabbijn is ook voorzitter van het Rabbinaal College voor Nederland en was ruim 30 jaar Rabbijn van het Rabbinaat van het Sinai Centrum [het enige Joods Psychiatrische Centrum in Europa] te Amstelveen. Daarnaast bekleedt de Opperrabbijn talrijke bestuursfuncties, waaronder als vice-voorzitter van Stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider.

Samenleven
Altijd al willen weten hoe de Joodse gemeenschap in Nederland leeft? Diverse vragen en uitingen zullen deze avond aan bod komen. Wanneer mensen spreken over antisemitisme komt onmiddellijk de herinnering naar boven aan de Holocaust en het naziregime dat verantwoordelijk was voor de moord op miljoenen Joden in Europa tussen 1933 en 1945. Het antisemitisme is echter veel ouder dan de Tweede Wereldoorlog en is sindsdien ook niet verdwenen. Hoe zit dat nu in de samenleving van nu? De avond wordt geopend door ds. Kaptein. Na de pauze is er voldoende gelegenheid om vagen te stellen aan Rabbijn Jacobs. Er zal een collecte worden gehouden voor een project van de stichting ‘vrienden van het Cheider’. De SGP nodigt u van harte uit om deze avond te bezoeken. De organisatie is in handen van SGP Dirksland.