Raadsleden brachten werkbezoek aan strand Ouddorp

28 mei 2016

Vijdagmiddag 27 mei was de gemeenteraad op werkbezoek in Ouddorp. Ze bezochten het nieuwe park in aanbouw Ouddorp Duin, het strand en de Ouddorpse Reddingsbrigade.

Ouddorp Duin, waarvan de 1e fase bijna gerealiseerd is moet 1 juli a.s. in gebruik zijn. Een strakke planning die gehaald zal worden zoals de projectleider de raad verzekerde. Prachtige bungalows, in eigendom van particulieren, die door Landal inmiddels in exploitatie zijn genomen. De bungalows in verschillende grootten zijn gesitueerd in een aangelegd duinlandschap wat nu nog kaal aan doet maar na verloop van tijd een werkelijk  duinlandschap zal uitstralen wat niet te onderscheiden zal zijn van het aangrenzende natuurlijke duinlandschap.

DSC02359a‘Even daarvoor hadden we het gebouw bezocht waar winkeltjes, een bibliotheek  maar ook een binnenspeeltuin zal worden gerealiseerd. Daar komt ook de  receptie van Landal. Deze ruimten zijn straks niet alleen voor de huurders maar voor alle publiek toegankelijk en voorziet in een elkweersvoorziening’, aldus SGP Raadslid Rien van der Boom.

 

Speeltuin
In de speeltuin zal naast de diverse speelwerktuigen niet de bekende wipkip komen maar een heuse surfplank op veren zodat kinderen het idee hebben dat ze echt aan het surfen zijn. Later beklommen de aanwezigen het in aanleg zijnde speelduin waar je op de top staande de Noordzee kan zien.

Strand
Op het strand werden de raadsleden bijgepraat over het onderhoud van het strand, het leeghalen van de vele vuilnisbakken die in het hoogseizoen tweemaal per dag geleegd worden. Maar ook over de aanleg van de strandopgangen zodat de strandbezoekers op een schone manier bij het water kunnen komen. Dit is nodig omdat slib het strand vervuilt. Dit is een natuurlijk proces waar niets tegen te doen is.

Reddingsbrigade
Aan het eind van de huifkartocht over het strand werden de raadsleden ontvangen door de Ouddorpse Reddingsbrigade. Daar werd voorlichting gegeven niet alleen over de financiën maar ook over de risico’s die de zee met zich mee brengt. Een heel gevaarlijke is wel de zogenaamde ‘mui’ waar binnen dikwijls een hele sterke stroming ontstaat en mensen afsluit om nog op het veilige strand te komen. De Reddingsbrigade houdt deze zaken nauwlettend in de gaten. Zij verlenen op vele manieren ondersteuning, redt mensen, probeert vermiste kinderen op te sporen en bij hun ouders terug te brengen. De Reddingsbrigade is gevestigd bij het Flauwe werk en houdt daar toezicht op 1.500 meter strand en is ook gevestigd op de Brouwersdam. Verder werden de aanwezigen voorgelicht over wat er allemaal voor nodig is om de blauwe vlag te bemachtigen en te behouden. Belangrijk om dat daar echt wel naar gekeken wordt; een keurmerk wat zeker ook voor de Duitse toerist van belang is.