Tweede Kamerleden nemen kennis van duurzame en innovatieve ambities Goeree-Overflakkee

24 mei 2016

Na de succesvolle presentatie tijdens de klimaattop COP21 in Parijs, brengt de gemeente Goeree-Overflakkee nogmaals haar duurzame ambities en de innovatieve ontwikkelingen onder de aandacht bij de Tweede Kamerleden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu. Dit keer tijdens een werkbezoek op Goeree-Overflakkee. Naast een bezoek aan zeehondenopvang A Seal in Stellendam, kregen de Kamerleden uitleg en informatie over de waterkwaliteit van de Grevelingen, de getijdencentrale Brouwersdam, Energieke Regio, coöperatie Deltawind, de biogasinstallatie en GreenPoint.

Goeree-Overflakkee wil als duurzaam eiland energieneutraal zijn in 2020 door energiebesparing en duurzame energieopwekking door gebruik te maken van zon, zee en wind. De gemeente, ondernemers en maatschappelijke partijen werken samen aan diverse innovatieve projecten om dit voor elkaar te krijgen. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt, portefeuillehouder duurzaamheid en innovatie, nam de Tweede Kamerleden in een presentatie mee in de duurzame en innovatieve ambities van Goeree-Overflakkee. “Dit werkbezoek is een mooie gelegenheid om de innovatieve duurzame ontwikkelingen op Goeree-Overflakkee en onze gezette stappen om in 2020 energieneutraal te zijn onder de aandacht te brengen bij de Tweede Kamer. Daarbij helpt het om Goeree-Overflakkee als eiland met ambities op de kaart te zetten”, aldus wethouder Arend-Jan van der Vlugt.

Getijdencentrale Brouwersdam
Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland en Ben Spiering, programmadirecteur Getijdencentrale Brouwersdam, presenteerden de Kamerleden de ontwikkelingen rondom de getijdencentrale bij de Brouwersdam. De Brouwersdam werd in 1971 als één van de Deltawerken opgeleverd met als doel watermanagement en waterveiligheid. Door de bouw van de Brouwersdam is er geen getijde meer in de Grevelingen en ontstaat zuurstofloos water en een dood meer zonder leven. Op dit moment is dit vooral in de zomermaanden al het geval in de diepere delen van het meer. De natuur ziet geen kans dat in de wintermaanden te herstellen. Ingrijpen op korte termijn is dus nodig!

Door een doorlaat in de Brouwersdam te maken, kan het water door getijde weer worden ververst, waardoor de waterkwaliteit en het ecosysteem in de Grevelingen verbetert. Deze doorlaat moet wel afsluitbaar zijn in geval van calamiteiten. De gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en de provincies Zuid-Holland en Zeeland hechten veel belang aan het nemen van de maatregelen voor de waterkwaliteit van de Grevelingen. Dit komt onder meer tot uiting in de geldbedragen die door de vier partijen beschikbaar zijn gesteld of op korte termijn nog worden gesteld. Daarnaast is het de wens van beide provincies en beide gemeenten om in de doorlaat een getijdencentrale te maken, die duurzame energie uit water gaat maken.

De Tweede Kamerleden werden volledig bijgepraat over de kansen en mogelijkheden voor deze maatregelen. Daarnaast kregen zij de duidelijke boodschap mee om door te pakken en extra gelden beschikbaar te stellen voor de Grevelingen. Het is een uniek project dat een grote bijdrage gaat leveren aan het herstel van de waterkwaliteit, economische vitaliteit van de regio, innovatieve duurzame energieopwekking uit de waterkracht en een unieke kans om Nederland als waterbouwer weer op de wereldkaart te zetten.

Energieke Regio en coöperatie Deltawind
De heer Ratsma vertelde de aanwezigen over Energieke Regio, een samenwerking tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Goeree-Overflakkee, Rabobank Nederland en architectenbureau Casa Ratsma. Energieke Regio is in 2013 gestart als pilotproject op Goeree-Overflakkee en is inmiddels uitgerold over heel Nederland. Energieke Regio informeert en adviseert ondernemers over verduurzaming van hun gebouw en de mogelijkheden van het opwekken van energie. Daarnaast steunt het gemeenten bij hun beleid om bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren hun gebouwen te verduurzamen en helpt het sportverenigingen op Goeree-Overflakkee op het gebied van duurzaamheid.

Vervolgens gaf mevrouw Sweep van coöperatie Deltawind de Kamerleden informatie over de coöperatie. Ze gaf aan dat Deltawind een initiatief is van lokale bewoners en inmiddels ruim 2000 leden heeft. Deltawind ontwikkelt grootschalige wind- en zonne-energie projecten, stimuleert energiebesparing en ondersteunt kleinschalige opwekking in openbare gebouwen en bij particulieren.

Biogasinstallatie
Tijdens een bezoek aan het gemengd agrarisch bedrijf van de familie Ras in Den Bommel kregen de Kamerleden uitleg over de innovatieve methode om biogas op te waarderen tot groengas. Bij de boerderij draait een mono-mestvergistingsinstallatie. Deze installatie maakt het mogelijk om uit een waardevolle bron, zoals rundveemest, biogas te halen. Dit biogas wordt opgewaardeerd tot groengas. Het groengas is van hoge kwaliteit en wordt direct geleverd aan het aardgasnet op Goeree-Overflakkee. De koeienmest die voorheen alleen als voeding voor dier en plant werd gebruikt, wordt nu via deze unieke installatie ook als energiebron gebruikt voor iedereen die is aangesloten op het aardgasnet. De familie Ras kreeg van de gemeente een overall met ‘Goeree-Overflakkee, mijn eiland’ erop, als bedankje voor hun inzet en het regelmatig openstellen van hun bedrijf bij werkbezoeken.

Greenpoint Holland-Zeeland
Bij het landbouwbedrijf van ondernemer en initiatiefnemer de heer Van Peperstraten in Oude-Tonge werden de Kamerleden door de heer Van Peperstraten en de heer Konings van Stedin meegenomen in de plannen rondom het duurzame tankstation en de kansen voor opslag van duurzame energie. Bij het landbouwbedrijf komt het eerste duurzame tankstation van Nederland: Greenpoint Holland-Zeeland. Bij dit tankstation kan men onder andere duurzame waterstof tanken. Er is een directe koppeling tussen het tankstation en een windmolenpark. Door het produceren en opslaan van waterstof is het mogelijk om grote hoeveelheden energie te bufferen. Zoals zonne-, wind- en mogelijk in de toekomst getijdenenergie.

Eind 2016 gaan er in het openbaar vervoer tussen Dirksland en Rotterdam vier bussen op waterstof rijden. Deze bussen kunnen op dat moment waterstof tanken in Oude-Tonge.