Informatiebijeenkomst Herdenking 65 jaar Watersnoodramp – Ooggetuigen van de Watersnoodramp

8 april 2017

In 2018 is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. De stormvloed van 1953 was een gebeurtenis van enorme betekenis voor de samenleving, die een blijvende plek inneemt in de collectieve herinnering. De Watersnoodramp is één van de 50 vensters in de canon van de Nederlandse geschiedenis.

Zwaar getroffen gebied
Goeree-Overflakkee werd zwaar getroffen door de ramp. In het dorp Oude-Tonge overleefde tien procent van de inwoners de ramp niet en is daarmee het zwaarst getroffen dorp van de Watersnoodramp. In Battenoord/Nieuwe-Tonge speelde zich een tragedie af. Deze is op een bijzondere manier vastgelegd in nog nooit gepubliceerde ooggetuigenverslagen.Het plan is ontstaan om op en rondom Battenoord en Oude-Tonge een unieke tentoonstelling te maken. Deze vindt plaats in de buitenlucht en op authentieke locaties. De laatste generatie overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers én ooggetuigen werken intensief aan de tentoonstelling mee.

Tentoonstelling
De tentoonstelling “Ooggetuigen van de Watersnoodramp” heeft mede tot doel:
a)    de beeldvorming te veranderen dat de ramp uitsluitend een Zeeuwse ramp was;
b)    het verhaal te vertellen op basis van de meest authentieke verhalen, namelijk nog nooit gepubliceerde ooggetuigenverslagen die direct na de ramp zijn opgesteld, en op basis van zeer authentieke objecten en onbekend beeldmateriaal;
c)    slachtoffers op een bijzondere manier te herdenken en helden op een bijzondere manier te eren.

Bijeenkomsten toelichting
De initiatiefnemers stellen het op prijs de inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge tijdig te informeren. Op 19 en 20 april lichten zij hun plannen toe. Op 19 april  bent u welkom om 19.30 uur in het Parochiehuis te Oude-Tonge, Voorstraat 15. Op 20 april bent u welkom om 19.30 uur in Ons Dorpshuis te Nieuwe-Tonge, Korteweegje 14.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ada Overwater, beleidsadviseur Erfgoed en Cultuur, via het algemene telefoonnummer 14 0187.