Drinkwater van Evides betrouwbaar

19 juli 2017

Diverse media berichtten over de kwaliteit van het drinkwater in relatie tot de stoffen GenX en PFOA. ‘Uw drinkwater voldoet aan de zeer strenge eisen die hiervoor in Nederland gelden en is veilig om te drinken’, zo meldt Evides op haar website.

GenX wordt en PFOA is door sommige industrieën uitgestoten in water en lucht. Deze stoffen verspreiden zich zo in het milieu. Het komt voor in de oppervlaktewaterbronnen, die Evides gebruikt om drinkwater van te maken, zoals de Maas en het Haringvliet.

Nanogrammen
Tegenwoordig bestaan er zeer specifieke meetmethoden. Die methoden zijn uiterst gevoelig en kunnen hele lage concentraties stoffen aantonen. Ze zijn in staat nanogrammen te traceren; een nanogram is een miljoenste milligram. Uit dergelijke metingen blijkt dat er een minieme hoeveelheid GenX en PFOA kan voorkomen in het drinkwater van Evides.

Veilig en betrouwbaar
De aangetroffen concentratie is zeer laag: 25 tot 75x lager dan de richtwaarde die de overheid stelt voor deze stoffen als veiligheidsgrens voor betrouwbaar drinkwater. Tegelijkertijd blijft Evides pleiten voor een schoon milieu en zo voor schone bronnen – oppervlakte- en grondwater – voor het maken van drinkwater.

Richtwaarde RIVM (= onder de richtwaarde is veilig en betrouwbaar)  Dordrecht Goeree-Overflakkee Rotterdam en Spijkenisse
 nanogram/liter  nanogram/liter  nanogram/liter nanogram/liter
 GenX  150  2,6 tot 5,1  1,1  5,2 tot 5,6
 PFOA  87,5  3,9  <3*  3,6