Nieuwe grondtransacties dragen bij aan ontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee

14 februari 2018

Maandag 5 februari ondertekenden drie partijen uit Sommelsdijk en wethouder Daan Markwat van de gemeente Goeree-Overflakkee een aantal grondtransacties in de meest westelijke punt van de polder Tweede Bekading bij Sommelsdijk. Deze transacties maken deel uit van de gebiedsontwikkeling van de Noordrand tussen Stellendam en Middelharnis en dragen bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering in de landbouw en versterking van de recreatieve infrastructuur.

De ontwikkeling van de Noordrand van Goeree-Overflakkee aan het Haringvliet bestaat uit een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, wonen, landbouw en het opwekken van windenergie.

Transacties Noordrand
In 2016 startte de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds met de gebiedsontwikkeling van de Noordrand, gelegen tussen Middelharnis en Stellendam. De gemeente kocht ruim 475 hectare grond van de provincie om vervolgens deze gronden weer door te kunnen verkopen aan andere partijen. Het doel hiervan is om ambities op het gebied van natuur, wind, wonen, agrarische structuurversterking en recreatie te kunnen realiseren. In 2016 en 2017 werden er al verschillende grondtransacties getekend tussen de gemeente en agrariërs uit de Zuiderdiep- en Halspolder en de Kraaijenissepolder in Stellendam en uit de polders Eerste en Tweede Bekading bij Sommelsdijk.

Agrarische structuurversterking en recreatieve infrastructuur
Ook in 2018 vinden er grondtransacties voor de realisatie van de Noordrand plaats. Op 5 februari zetten wethouder Daan Markwat en drie agrariërs uit de Bekading bij Sommelsdijk hun handtekeningen onder (ver)koopovereenkomsten van gronden in de Bekading. Deze transacties dragen niet alleen bij aan de versterking van de agrarische structuur van de betrokken bedrijven, maar ook aan de realisatie van de ontbrekende schakel in het fietsnetwerk in dit deel van de Noordrand.