Acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel

21 mei 2018

Op donderdag 3 mei reikte de Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International 185 Blauwe Vlaggen uit voor 123 jachthavens en 62 stranden. Bij de Jachthaven Uitgeest ontving Goeree-Overflakkee maar liefst acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel; zes Blauwe Vlaggen voor jachthavens, twee Blauwe Vlaggen voor de stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous en een Groene Wimpel voor de jachthaven in Middelharnis.

De Blauwe Vlag
De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit 59 landen die zich inspannen op het gebied van natuur- en milieuvoorlichting.

De Groene Wimpel
In Nederland kunnen Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens in aanmerking komen voor een extra award: de Groene Wimpel die twee jaar geldig is. Een jachthaven verdient deze wimpel als zij bovenop de internationale criteria extra inspanningen gedaan heeft op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van de jachthaven. De jachthaven van Middelharnis ontving al eerder een Groene Wimpel in 2016.

Stranden en jachthavens
Naast de stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous ontvingen de volgende jachthavens op Goeree-Overflakkee een Blauwe Vlag: Jachthaven van Middelharnis, Marina Herkingen, WSV Herkingen, Marina Port Zélande in Ouddorp, WSV Oude-Tonge en WSV Goeree in Ouddorp.

Internationale erkenning; acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel!
De Jury voor de Blauwe Vlag overhandigde donderdag 3 mei in Uitgeest acht Blauwe Vlaggen aan wethouder Arend-Jan van der Vlugt, portefeuillehouder Duurzaamheid en Innovatie: De stranden en jachthavens van Goeree-Overflakkee zijn van topkwaliteit, dat blijkt wel uit deze internationale waardering van acht Blauwe Vlaggen! Dankzij de enorme inzet van onze aannemer, jachthavenbeheerders, watersportverenigingen en medewerkers van de gemeente, is dit prachtige resultaat bereikt en kunnen onze inwoners en bezoekers van schone en veilige stranden en jachthavens genieten!