Bijzondere vrijwillige jutters maken de Nederlandse stranden schoon

29 mei 2018

Op maandag 28 mei ontving wethouder Arend-Jan van der Vlugt in strandpaviljoen Brouw aan de Brouwersdam vertegenwoordigers van de Stichting Juttersgeluk, deelnemers van Gemiva SVG, een aantal statushouders en andere vrijwilligers die graag een steentje bijdragen aan een schoon en opgeruimd strand.

Expeditie Juttersgeluk
Op 16 mei ging Expeditie Juttersgeluk van start. In twee weken tijd maken mensen voor wie een ‘gewone’ baan niet zo heel gewoon is, de Nederlandse kust schoon. Meer dan 800 vrijwilligers zullen de stranden en dijken van Sluis tot en met Delfzijl schoon jutten. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland en België een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn. Expeditie Juttersgeluk is een jaarlijks terugkerend evenement waaraan inmiddels 28 van de 42 kustgemeenten meedoet. Dit jaar kunnen 24 stranden en 5 dijken afvalvrij gemaakt worden door Expeditie Juttersgeluk.

Welkom door wethouder
In een flitsactie van twee weken worden de Nederlandse stranden schoon gejut. Op 28 mei deed de expeditie de gemeente Goeree-Overflakkee aan. In strandpaviljoen Brouw aan de Brouwersdam heeft wethouder Arend-Jan van der Vlugt de deelnemers welkom geheten en de ‘etappe’ officieel geopend.

Strandjutten Goeree-Overflakkee
Na het welkomstwoord van wethouder Van der Vlugt en een korte uitleg door Jan Joris Midavaine van KIMO, de milieu- en veiligheidsorganisatie voor kustgeoriënteerde gemeenten, over hoe de deelnemers het afval op het strand konden herkennen en veilig konden oprapen gingen de jutters aan de slag op het Noordzeestrand. Er werden aangespoelde touwtjes, vispluis, lege flessen, ballonresten, confetti en sigarettenpeuken gevonden. Het afval namen de jutters mee en zij lieten het strand schoon en opgeruimd achter.

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt over Expeditie Juttersgeluk: “Door zelf het strand schoon te maken, brengen we het probleem onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving. Het is leuk om te zien dat ook een aantal statushouders gehoor hebben gegeven aan de oproep om hierbij aanwezig te zijn. Deze groep mensen die hier vandaag op het strand is samengekomen werkt vrijwillig samen aan een schoon en duurzaam Goeree-Overflakkee! Dit is belangrijk omdat Goeree-Overflakkee is uitgeroepen tot schoonste strand van Zuid-Holland en we maken kans om schoonste strand van Nederland te worden. Daarbij is Goeree-Overflakkee dit jaar als regio uitgeroepen tot beste duurzame kustbestemming ter wereld, een schoon strand hoort daar natuurlijk bij”.

Extra aandacht voor peuken
Tijdens deze expeditie is extra uitgekeken naar peuken op het strand.  Op toeristenstranden is dit het meest gevonden afvalitem. Het filter van de sigaret is gemaakt van plastic en vergaat niet. De chemicaliën in één filter kunnen acht liter zeewater verontreinigen. Tijdens de expeditie zijn de peuken verzameld in een speciale daarvoor bestemde inzamelbak, om de vrijwilligers bewust te maken van de hoeveelheid en de schadelijkheid voor het zeemilieu. Jan Joris Midavaine vertelt over de expeditie: “Het strand was redelijk schoon! Het strand aan de Brouwersdam is erg breed en als je goed kijkt is er hier en daar natuurlijk wel wat te vinden. We zijn met de Strandrollers helemaal tot aan de zee geweest en hebben langs de vloedlijn gejut.”

Meer informatie
Voor meer informatie over Expeditie Juttersgeluk kunt u contact opnemen met Joël Eichler, beleidsadviseur Economische Zaken, via e-mail; j.eichler@goeree-overflakkee.nl of telefonisch via  14 0187. Ook is informatie te vinden via de website www.juttersgeluk.nl/expeditie.