Geslaagde opening natuurspeelplaats Middelharnis

28 juni 2018

Op 27 juni 2018 is de avontuurlijke getijdenspeelplaats op het strandje naast het Havenhoofd van Middelharnis officieel geopend. Het was warm, druk en vooral feestelijk. De negenjarige Bart Visser uit Middelharnis heeft de naam bedacht voor deze speelplek: ‘Atlantia’. Samen met wethouder Daan Markwat (ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting) heeft Bart de naam op het informatiepaneel geschilderd. En daarmee was de natuurspeelplaats voor geopend verklaard.

Grote belangstelling
Van te voren hadden zich al ruim 35 kinderen en bijna 50 volwassenen aangemeld. Maar zeker het dubbele aantal mensen was aanwezig. Want ook dagjesmensen en bezoekers aan het strandje lieten zich verleiden om een kijkje te nemen bij de kraampjes met informatie over de achtergrond van het project: Droomfondsproject Haringvliet.

Droomfondsproject Haringvliet
Binnen het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties samen en trekken daarbij op met de regio. De toekomstige deltanatuur van het Haringvliet staat hierbij centraal. De onmisbare financiële impuls voor de uitvoering van het Droomfondsproject kwam van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland.

Natuurspeelplaats ‘Atlantia’
Natuurspeelplaats ‘Atlantia’ is één van de onderdelen die binnen het Droomfondsproject is gerealiseerd. Deze plek is niet alleen bedoeld om kinderen avontuurlijk te laten spelen, maar ook om de invloed van de oorspronkelijk zo rijke deltanatuur weer zichtbaar te maken. Wethouder Daan Markwat heeft het zo verwoord: “De natuurspeelplaats maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Middelharnis en de gebiedsontwikkeling rondom het Haringvliet. Wat wij hierin belangrijk vinden is dat zowel onze eigen inwoners als bezoekers meer in contact komen met de prachtige natuur op het eiland. De natuurspeelplaats is hier een mooi voorbeeld van, waar kinderen avontuurlijk kunnen spelen en ontdekken wat er in de natuur leeft. Daarbij is het een extra speelmogelijkheid voor kinderen in Middelharnis, waar behoefte aan is”.

Beleefbare natuur
Tijdens de opening hebben ontzettend veel kinderen een gezond modderbadje genomen en de touwbrug uitgebreid uitgetest op flexibiliteit en draagkracht. En ondanks al die spelende kinderen liet ook de natuur zich zien: met schepnetjes uit de speciaal voor deze gelegenheid aanwezige veldlesmaterialen werden volop driedoornige stekelbaarsjes gevangen.

Aanleg
Ook bij de aanleg kwamen regelmatig bezoekers langs die met belangstelling de vorderingen volgden. Een bewoner van het naastgelegen Park Nieuw-Zeeland zei: ‘ik woon hier al twintig jaar, maar nog nooit heb ik de bodem van de sloot gezien. Nu er verbinding is gemaakt tussen de sloot en het Haringvliet, zie je de kwaliteit van het water verbeteren’. Ook de jeugd had de natuurspeelplaats al ruim voor de opening gevonden en uitgeprobeerd. Op de vraag van wat zij van deze getijdenplek vonden, werd door Axel als antwoord gegeven ‘modderig’, waarbij hij heel blij keek. Niels gaf als tip gaf om vooral schone kleren mee te nemen….

Naar een dynamische delta
In september 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Die stap grijpen ARK Natuurontwikkeling, Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds aan om de ooit zo unieke deltanatuur van het Haringvliet weer nieuw leven in te blazen.