Goeree-Overflakkee startpunt voor Elfwegentocht Zuid-Holland

13 juli 2018

Op vrijdagochtend 13 juli kwam de Elfwegentocht naar Goeree-Overflakkee. Bij het zonnepark in Ooltgensplaat gaf wethouder Arend-Jan van der Vlugt het startsein voor de duurzame tocht door Zuid-Holland. De Elfwegentocht doet elke provincie in Nederland aan. Het doel is om mensen bewust te maken van de mogelijkheden van fossielvrij reizen en om de overstap naar schone energie te versnellen.

Op Goeree-Overflakkee staat duurzaamheid hoog in het vaandel. In 2020 verwacht het eiland op basis van wind-, zon- en getijde-energie ruim te kunnen voorzien in haar eigen energiebehoefte.  Om in de jaren daarna zelfs energieproducerend te worden. De positie die Goeree-Overflakkee heeft als duurzame koploper betekent dat het eiland ook fungeert als duurzame proeftuin voor Nederland. Goeree-Overflakkee werkt samen met diverse partners aan oplossingen en kansen binnen de duurzame ontwikkeling en de energietransitie.

Record elektrisch laden
Vanaf Ooltgensplaat vertrekken twee medewerkers van de gemeente Goeree-Overflakkee met een elektrische auto richting Wolvega. De auto is herkenbaar aan het  ‘Goeree-Overflakkee mijn eiland!’ logo en de boodschap ‘Goeree-Overflakkee een eiland waar je energie van krijgt’. In Wolvega gaan tachtig elektrische auto’s een wereldrecord ‘tegelijkertijd opladen’ proberen te vestigen.

Grootste duurzame parade
Op 14 juli wordt de tour afgesloten met de grootste parade van futuristische voertuigen van de wereld ooit, ook hier doet Goeree-Overflakkee aan mee! Rijkswaterstaat sluit maar liefst 13,5 km snelweg af voor de Parade. Én de naastgelegen vaart! Ruimte dus voor duizenden fietsers, steppers, auto’s, zonneboten, bussen, vrachtwagens en wat je maar kan bedenken. De tocht start in de ochtend op de N31 en eindigt met een groot feest in Leeuwarden. Als resultaat een vermelding in het Guinness Book of Records. Aan het einde van de parade kunnen de deelnemers met elkaar duurzame ideeën uitwisselen en voorbeeldprojecten laten zien aan de geïnteresseerde aanwezigen.

De Elfwegentocht
De Elfwegentocht is bedacht door studenten en scholieren uit Friesland om te laten zien dat fossielvrij reizen nu al mogelijk is, met als doel een duurzame toekomst. De Friese jeugd wil een duurzaam Friesland, zonder klimaatverandering en mét een Elfstedentocht! Daarom reist de Elfwegentocht tot en met 14 juli zonder een druppel benzine of diesel door alle provincies van Nederland.

Meer informatie
NPO2 doet elke avond rond 22.30 uur verslag van de Elfwegentocht. Kijk voor meer informatie over de Elfwegentocht op www.elfwegentocht.nl.