Proef: reizen met de GoOV-app

5 juli 2018

Gezocht op Goeree-Overflakkee:  Vijftien niet-mobiele ouderen die met GoOV-app gratis willen leren reizen met het Openbaar Vervoer

U blijft vaak thuis terwijl u ergens heen wilt? Omdat zelf rijden niet meer gaat en het Openbaar Vervoer soms moeilijk is? Dan is De Reiskoffer er voor u. Met de producten uit De Reiskoffer kunnen volwassenen (en kinderen) leren om op een veilige manier zelfstandig(er) te reizen. En op die manier hun zelfredzaamheid en deelname aan de maatschappij vergroten. Voor het product GoOV is de gemeente Goeree-Overflakkee opzoek naar vijftien niet-mobiele ouderen die willen deelnemen aan een proefproject.

Proef project met senioren
De Reiskoffer is een project dat sinds begin 2017 wordt aangeboden door de gemeente Goeree-Overflakkee, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, Connexxion, GoOV, Carolien Aalders Training en Advies in Leerlingenvervoer en Samen reizen met … .

GoOV is inmiddels in meer dan 30 gemeenten succesvol ingezet voor kinderen in het leerlingenvervoer en jeugdigen en volwassenen met een verstandelijke beperking in zorgorganisaties. “We willen de GoOV-app nu graag gericht inzetten voor een andere doelgroep dan tot nu toe het geval is geweest, namelijk voor senioren die niet mobiel zijn en afhankelijk zijn van de taxi of ander vervoer op basis van een vervoersindicatie”, zegt Lars Nieuwenhoff, directeur en medeoprichter van GoOV. “In dit project gaan we in totaal 30 senioren die afhankelijk zijn van de taxi of ander maatwerkvervoer ondersteunen bij het leren reizen met het OV. Dit doen we met behulp van de GoOV-app.”

Meer bewegingsvrijheid voor niet-mobiele ouderen
Veel niet-mobiele ouderen zijn nu afhankelijk van WMO-vervoer, omdat ze niet zelfstandig kunnen of durven reizen. Dat beperkt hen in hun bewegingsvrijheid door het beperkte aantal reiskilometers dat ze ter beschikking hebben via de betreffende regelingen, of door de hoge eigen bijdrage. Door hen te leren reizen met het OV, bijvoorbeeld met behulp van de GoOV-app, kunnen ze zonder angst zelfstandig op pad gaan met het OV tegen veel lagere kosten.

Voorwaarden voor deelname
De GoOV-dienst kan worden ingezet ter ondersteuning van senioren die moeite hebben met zelfstandig reizen, afhankelijk zijn van aangepast vervoer en waarschijnlijk wel zelfstandig zouden kunnen reizen met enige ondersteuning. Er zijn een aantal voorwaarden voor deelname:

  • De senior heeft een reisbehoefte naar bestemmingen als vrijwilligerswerk, daginvulling, of andere bestemmingen en heeft daarvoor een vervoersindicatie.
  • Reden van de indicatie is ouderdom, of een beperking.
  • De senior mijdt het OV omdat hij/zij moeite heeft met zelfstandig reizen en daarmee afhankelijk is van een taxi.
  • De senior reist ca. 500 tot 1.000 km per jaar (ca. 100 taxiritten, gemiddeld 2x per week).
  • De senior beschikt over een ‘moderne’ smartphone.
  • De NAW-, telefonie- en e-mailgegevens van de senior mogen gebruikt worden om hen te kunnen benaderen met een brief en daarna telefonisch of per e-mail.

De GoOV-app
De GoOV-app is een reis-app die op uw mobiele telefoon wordt geplaatst, daarom is het bezit van een ‘moderne’ smartphone noodzakelijk. Stap voor stap begeleidt deze app u naar uw bestemming. Hij laat de looproute naar de instaphalte zien, toont hoe laat de bus (trein, tram, metro of boot) komt, of er vertraging is en welke haltes u passeert. Hij geeft een signaal als u uit moet gaan stappen. In de GoOV-app zit een Hulpknop. Als u even niet meer weet wat u moet doen tijdens uw reis, drukt u daarop. U heeft dan direct telefonisch contact met een medewerker van de Hulplijn. De Hulplijn kan u in het systeem ‘volgen’. Een medewerker ondersteunt u, beantwoordt uw vraag, of helpt u weer op weg naar de juiste halte of lijn. Op dezelfde manier kan een bekende van u helpen. Ook diegene kan u dan volgen in het systeem.

Aanmelden en informatie
Heeft u interesse en wilt u gratis deelnemen aan dit project? Dan kunt u zich tot woensdag 15 augustus gratis aanmelden bij Jonneke Vuurens-Pans via jonnekevuurens@carolienaalders.nl of 06-30 70 17 03 (dinsdag, woensdag, vrijdag). Voor meer informatie over de GoOV-app kunt u kijken op de website www.go-ov.nl of www.dereiskoffer.nl.

Extra informatie
De Reiskoffer bestaat in totaal uit drie producten. Naast de GoOV-app is er de Buzz Buddy en Samen reizen met … . U kiest zelf wat het beste bij u past. Daarbij reist u gratis met het openbaar vervoer in de regio. U hoeft dus niet deel te nemen aan het proefproject met de GoOV-app. Voelt u zich prettiger bij het gebruik van een ander hulpmiddel, dan kunt u dat bij uw aanmelding aangeven. Zie voor meer informatie www.samenreizenmet.nl of www.dereiskoffer.nl.