ChristenUnie & SGP Zuid-Holland willen opnieuw beginnen met inhoudelijke verkenning

18 mei 2019

Nu Forum voor Democratie, VVD en CDA hun inhoudelijke verkenning op hoofdlijnen van tafel hebben gehaald, moet er opnieuw begonnen worden met het verkennen van de mogelijkheden voor het vormen van een coalitie. De fractie van ChristenUnie & SGP in Zuid-Holland is bereid om dit gesprek aan te gaan om te zien of de partijen met eventuele coalitiedeelname hun idealen dichterbij kunnen brengen. Fractievoorzitter Jacco Schonewille: “Deelname aan welke coalitie dan ook, hangt altijd af van de keuzes die een coalitie maakt. Nu de inhoudelijke verkenning van Forum voor Democratie, VVD en CDA van tafel is, kunnen we dáár over praten. We beginnen opnieuw en met gelijkwaardigheid van de gesprekspartners.”

Schonewille benadrukt dat “in die gesprekken onze idealen leidend zijn’: Onze verkiezingsprogramma’s zijn onze inzet. De impact die we inhoudelijk hebben in het belang van de inwoners van Zuid-Holland is de graadmeter of deelname aan een coalitie de moeite waard is. Het mag duidelijk zijn welke keuzes wij daarin willen maken. En daarbij is ook duidelijk dat de verschillen met andere partijen op sommige onderwerpen groot kunnen zijn.”

De komende tijd moet uitwijzen of deze partijen daadwerkelijk een plek zouden kunnen krijgen in één coalitie. “De gesprekken daarover gaan we aan, zoals we dat altijd doen, met onze verkiezingsprogramma’s onder de arm en met onze campagne nog vers in het geheugen. In die campagne maakten we duidelijk waar we als partijen voor staan. Dát is waar we altijd voor zullen blijven strijden,” aldus Schonewille.

Voor de ChristenUnie & SGP fractie geldt als belangrijk uitgangspunt onder meer het op een nuchtere wijze halen van de doelen van het klimaatakkoord en het komen tot een circulaire landbouw met aandacht voor deze sector die behoorlijk onder druk staat. Daarnaast staat de fractie voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen meetelt en meedoet.