Goeree-Overflakkee ontvangt Platina QualityCoast Award en acht Blauwe Vlaggen

9 mei 2019

Goeree-Overflakkee ontving op donderdag 9 mei 2019 een Platina QualityCoast Award en acht Blauwe Vlaggen. Goeree-Overflakkee ontvangt de award vanwege haar uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid. Het eiland behoudt daarmee haar behaalde status van twee jaar geleden. De Blauwe Vlag wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn.

Gastheer van het landelijke evenement was de gemeente Goeree-Overflakkee. De feestelijke uitreiking vond plaats bij strandtheater Houten Kaap in Ouddorp. Wethouder Tea Both-Verhoeven en loco Commissaris van de Koning Floor Vermeulen onthulden de vlaggen. De uitreiking maakte onderdeel uit van een informatieve dag over het belang van natuur- en mensvriendelijke recreatie en toerisme voor gemeenten, stranden en jachthavens. Na de ceremonie was er een bedrijvenmarkt en kon men deelnemen aan excursies.

Platina QualityCoast Award
Voor het verwerven van de Platina QualityCoast Award is Goeree-Overflakkee aan de hand van ruim honderd criteria beoordeeld. Onder meer op het gebied van toeristisch beleid en beheer, natuur en landschap, milieu en klimaat, cultuur en traditie en gastvrijheid. Een onafhankelijke jury bepaalde uiteindelijk dat Goeree-Overflakkee de onderscheiding kreeg. QualityCoast is s werelds grootste programma voor duurzaamheid en kwaliteit voor kustbestemmingen. Goeree-Overflakkee staat dankzij het resultaat in de top vijf wereldwijd.

Blauwe Vlag
Buiten de QualityCoast Award ontving Goeree-Overflakkee maar liefst acht vlaggen. Naast de stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous ontvingen de volgende havens op Goeree-Overflakkee een Blauwe Vlag: Jachthaven van Middelharnis, Marina Herkingen, WSV Herkingen, Marina Port Zélande in Ouddorp, WSV Oude-Tonge en WSV Goeree in Ouddorp.

De locaties zijn bijvoorbeeld getoetst op de kwaliteit van het (zwem)water, de sanitaire voorzieningen en de veiligheid. De blauwe vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens.

‘Een speciaal moment om de Platina QualityCoast Award en acht Blauwe Vlaggen in ontvangst te mogen nemen! Het is een welverdiende beloning voor alle inspanningen van jachthavenbeheerders, watersportverenigingen, ondernemers en medewerkers van de gemeente. Dankzij de gezamenlijke inzet kunnen we bewoners èn bezoekers van Goeree-Overflakkee zulke prachtige stranden en mooie jachthavens bieden’, aldus een trotse wethouder Tea Both-Verhoeven.