Menheerse Werf, centrum van activiteiten rond opening Open Monumentendag 2019!

11 september 2019

Zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag op Goeree-Overflakkee. Meer dan 40 monumenten zijn tussen 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken, tenzij anders vermeld op de website of in het programma. De feestelijke opening van de monumentendag is dit jaar op de Menheerse Werf om 10:00 uur.

Plekken van plezier
30 Het thema ‘Plekken van Plezier’ kun je op ons eiland echt beleven. Bij het Streekmuseum is het feest met een poterbal tussen 13:00 en 16:00 uur. De kerk van Stellendam bestaat dit jaar 199 jaar en heeft heerlijke oliebollen in de verkoop. Bij het weeghuisje in Ooltgensplaat is het goed toeven en zijn ook allerlei lekkernijen te vinden. Bij de hoeve Kortstaert in Oostdijk is een antiekmarkt. De katholieke kerk van Oude-T onge is net helemaal gerestaureerd en staat te pronken. Bij verschillende monumenten kun je meer te weten komen over de restauratie en de toekomstplannen, zoals bij Fort Prins Frederik en het Raadhuis in Ooltgensplaat en bij de CERES in Ouddorp. Dit worden in de toekomst weer plekken van plezier!

Het is ook leuk dat verschillende kerken met hun kerktorens open zijn, zoals in Middelharnis, Sommelsdijk, Dirksland en Ouddorp. Bijzonder is dat om 12:00 uur de 500 – jaar oude Mariaklok in Goedereede wordt geluid. De Haringvlietsluizen zijn ook spannend om te ontdekken!

Opening op de Menheerse werf en hele dag activiteiten voor kinderen!
De Menheerse Werf is zaterdag 14 september een ‘Werf vol Plezier’! Na de opening om 10:00 uur van Open Monumentendag 2019 door wethouder Berend Jan Bruggeman is er een publieksevent. Dit publieksevent is een activiteit van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Het event is vooral ook leuk voor kinderen. Wat is er allemaal te doen? Gaffelschuitjes maken, een kunstwerk in elkaar klinken, leren roeien en wrikken, trossen werpen, woorden raden met seinvlaggen. Kinderen krijgen uitleg bij de tijtafel en kunnen de kist van het kofjekokertje (het jongste bemanningslid op de vissersboot) vullen. Ook heel gaaf: vissoorten raden met de hulp van een echte Goereese visserman.

Er is van alles te eten en te drinken. Zelf suikervrij snoep maken kan bij de Sugar Fighters. Voor de ouderen tapt Solaes een lekker biertje en is Brandstof aanwezig met Flakkeese koffie. Verscheidene stichtingen en verenigingen presenteren zich op de Erfgoedmarkt.

Erfgoedpaspoort
Op het programma staat ook de lancering van het Erfgoedpaspoort. Met het gratis Erfgoedpaspoort kunnen kinderen het erfgoed op Goeree-Overflakkee ontdekken. Door stempels te verzamelen, stickers te verzamelen en leuke opdrachten te doen, is een stripboek te winnen.