Nieuwe website Kindpakket Goeree-Overflakkee

23 december 2019

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft de website voor het Kindpakket vernieuwd. Met de nieuwe ‘webshop’ is het voor gezinnen met een laag inkomen in één oogopslag duidelijk wat de mogelijkheden zijn. De nieuwe website wordt op 30 december gelanceerd. Dit betekent dat op die dag een paar uur geen gebruik kan worden gemaakt van de website van het Kindpakket.

Eind 2018 introduceerde de gemeente het zogeheten Kindpakket, ter ondersteuning van ouders die met hun minderjarige kind of kinderen van een laag inkomen moeten rondkomen. Voor hen is het zonder een extra steuntje in de rug niet mogelijk om bijvoorbeeld een voor school benodigde tablet aan te schaffen, lid te worden van de voetbalvereniging of mee te gaan met een schoolreisje.

Het Kindpakket is dat ‘steuntje in de rug’ voor de bijna 600 kinderen die op Goeree-Overflakkee opgroeien in een gezin met een inkomen tot 125 procent van het sociaal minimum (het bedrag dat minimaal nodig is om van te leven). In het pakket komen de eerdere regelingen van de gemeente samen, aangevuld met initiatieven van lokale ondernemers, scholen, (sport)verenigingen en culturele instellingen. Op dit moment zijn er ruim 80 aanbieders actief.

Evaluatie
De gemeente kan een jaar na de lancering uit een eerste evaluatie concluderen dat het pakket duidelijk in een behoefte voorziet. Ruim 86 procent van de totale doelgroep blijkt inmiddels bekend met het Kindpakket.

“Het is mooi om te zien dat ouders en hun kinderen het Kindpakket al goed weten te vinden, maar dat is voor ons nog niet genoeg”, stelt wethouder Berend Jan Bruggeman (Jeugd). “We willen dat de hele doelgroep op de hoogte is van de mogelijkheden. Ieder kind moet de ruimte krijgen om zich volledig te ontwikkelen, ongeacht zijn of haar achtergrond, de opleiding van de ouders of de financiële situatie.”

Ondanks het succes van het Kindpakket bleek ook dat de website verbeterd moest worden, om het aanvraagproces minder complex te maken. Dat is nu gebeurd. Het hele aanbod op goeree-overflakkee.mijnkindpakket.nl (zonder www) is voor iedereen zichtbaar, zodat zowel (potentiële) cliënten als aanbieders in één oogopslag zien wat de mogelijkheden zijn. Cliënten die recht hebben op het Kindpakket krijgen een account en zien na het inlogproces welke onderdelen van het totale aanbod voor hen beschikbaar zijn.

De vouchers van 2019 kunnen niet meer in 2020 worden verzilverd. Voor 2020 worden nieuwe budgetten beschikbaar gesteld.

Animatie
Eerder dit jaar was er uit de raad de wens om het kind meer te betrekken, omdat juist zij een ouder op het spoor kunnen zetten van het Kindpakket. Daarom is een aansprekende animatie gemaakt voor de jeugd van 12 tot 18 jaar. Dit filmpje wordt ingezet op onder andere scholen voor het voortgezet onderwijs.  De animatie wijst hen op het Kindpakket, maar kan in de klas ook gebruikt worden om armoede bespreekbaar te maken.

Ook wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe flyer over het Kindpakket, die bijvoorbeeld op de basisscholen kan worden verstrekt aan nieuwe (en bestaande) leerlingen.

Voor vragen over het Kindpakket kunnen inwoners altijd terecht bij het Sociaal Meldpunt van de gemeente Goeree-Overflakkee, via 14 0187.