Naturalisatie vijftien inwoners Goeree-Overflakkee

14 februari 2020

Vijftien inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee kregen op dinsdag 11 februari  2020 officieel het Nederlandse staatburgerschap, nadat zij de eed of de belofte hadden afgelegd.

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman heette de inwoners en hun familieleden van harte welkom in het gemeentehuis. Onder het genot van een kopje koffie of thee maakten de aanwezigen kennis met elkaar. Na een gesprek over rechten en plichten die aan het Nederlanderschap verbonden zijn, legden de vijftien inwoners de verplichte verklaring van verbondenheid af.

Naturalisatieceremonie
Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit waarbij men stil staat bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. De inwoners leggen een verklaring van verbondenheid af en krijgen een besluit van verlening van Nederlanderschap.

Nieuwe mogelijkheden
Vanaf het moment dat het Nederlanderschap is verkregen, kunnen de inwoners gebruik maken van de mogelijkheden als stemmen, een Nederlands paspoort aanvragen en ook in andere landen van de Europese Unie wonen en werken.

Vijftien nieuwe Nederlanders
De vijftien nieuwe Nederlanders zijn afkomstig uit Eritrea, Somalië, Syrië en Zaïre. Tijdens de ceremonie overhandigde burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman aan de vijftien inwoners het Bewijs van Nederlanderschap. Daarnaast ontvingen de inwoners als attentie een Nederlandse vlag voor een feestelijke afsluiting van de ceremonie.