Aangescherpte noodverordening – geen groepsvorming en campings dicht

27 maart 2020

Vanuit de Rijksoverheid zijn aanvullende en aangescherpte maatregelen getroffen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen zijn gericht op evenementen en samenkomsten. Ook vraagt de overheid inwoners om zo veel mogelijk thuis te blijven, altijd afstand te houden van anderen (minimaal 1,5 meter) en sociale activiteiten en groepen mensen te vermijden. “Het is belangrijk dat we ons allemaal hier aan houden”, benadrukt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Iedereen heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid, maar we kunnen elkaar ook aanspreken en scherp houden.”

Ook alle campings op Goeree-Overflakkee moeten dicht om recreatief gebruik tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Ahmed Aboutaleb van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (waar het eiland onder valt) vrijdag besloten. “Mijn oproep is: blijf thuis. Alleen samen kunnen we de verdere verspreiding van het virus voorkomen. Het is onverantwoord om naar deze plekken te komen voor recreatie. Neem de maatregelen serieus”, licht Aboutaleb zijn besluit toe.

Met de nieuwe noodverordening van 27 maart geeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waar Goeree-Overflakkee onder valt, vorm aan deze maatregelen voor de regio. Hiermee is het niet meer toegestaan om in groepen op straat of in de parken te zijn. Daar zal ook op worden gehandhaafd.

In de nieuwe noodverordening, die in plaats van de noodverordening van 17 maart komt, wordt de bevoegdheid gegeven om gebieden of locaties aan te wijzen waar het voor iedereen verboden is om te verblijven. Denk bijvoorbeeld aan parken of speelplaatsen. De voorzitter van de Veiligheidsregio heeft die bevoegdheid gekregen. Ten opzichte van de noodverordening van 26 maart 2020 zijn nu ook maatregelen met betrekking tot recreatieparken en kampeerterreinen toegevoegd.

Klik op: 20200327 getekende_noodverordening_covid-19_vrr_27-03-2020 om deze te raadplegen.

In de noodverordening van 27 maart zijn maatregelen aangescherpt en nieuwe maatregelen ingevoerd:

  • Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven.
  • Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni 2020.
  • Alle overige bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni. Ook als het gaat om samenkomsten van minder dan 100 mensen. Er is een uitzondering gemaakt voor onder andere gemeenteraden en religieuze samenkomsten. Voor begrafenissen en bruiloften geldt dat er maximaal 30 personen mogen zijn, op voorwaarde dat zij 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.
  • Maatregelen met betrekking tot recreatieparken en kampeertereinen
  • Alle overige adviezen en voorschriften blijven tot en met 6 april van kracht, ook de sluiting van scholen.

Veelgestelde vragen groepsvorming:

Wat moet u doen als u groepsvorming ziet?
Als drie of meer mensen niet 1,5 meter afstand houden, knoop dan een praatje aan. Misschien horen ze bij elkaar. Voor een huishouden geldt deze regel namelijk niet. Ook niet-gezinnen kunnen een huishouden vormen.

Wat moet u NIET doen als u groepsvorming ziet?
Stiekem een foto maken en op sociale media publiceren. Zeker als je die mensen niet eens kent of hebt gesproken.

Wat moet u ZEKER niet doen?
112 bellen. De politie heeft het al druk genoeg. Ook 14 0187 bellen is geen goed idee. Dit gemeentelijke servicenummer is voor informatie en hulpvragen van bewoners.

Waar kan ik mijn zorgen over groepsvorming dan wel kwijt?
Bel 0900-8844, het landelijke servicenummer van de nationale politie voor al uw niet-spoedeisende vragen of problemen.