Open brief burgemeester Grootenboer inzake Coronavirus

17 maart 2020

Burgemeester Grootenboer richt zich in de gemeentelijke rubriek tot de inwoners van het eiland. Ze roept op om de richtlijnen te volgen, het gezonde verstand te gebruiken en goed op elkaar te letten. Ze bedankt ook ieder die zich inzet tijdens deze pandemie: ‘Ik wil ten slotte mijn waardering uitspreken voor al die mensen die keihard werken om deze pandemie te bestrijden. Een dank aan alle mensen die werkzaam zijn in de zorg, de crisisorganisaties, maar denk bijvoorbeeld ook aan de supermarkten’.

Beste inwoners van Goeree-Overflakkee,
“Het is een spannende tijd. De getroffen maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus krijgen steeds meer impact op ons dagelijks leven. Nu is ook het besluit genomen om de scholen, kinderdagverblijven en eet- en drinkgelegenheden te sluiten. De maatregelen gelden in elk geval tot en met 6 april, maar misschien langer. We weten het niet. Er is veel onzekerheid. We weten wel dat de getroffen maatregelen écht nodig zijn.

Volg de richtlijnen!
Ik wil iedereen op het hart drukken de maatregelen en richtlijnen vanuit de regering en het RIVM goed te volgen. Was uw handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog, schud geen handen, gebruik papieren zakdoekjes en houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar. Misschien denkt u dat het voor u niet nodig is, maar u doet het niet alleen voor uzelf. We doen dit om de kwetsbare medemens te beschermen en te voorkomen dat de druk op de zorg verder oploopt.

De afgelopen dagen zien we dat veel inwoners, organisaties en instellingen al hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Er wordt veel thuisgewerkt, bij gezondheidsklachten gaan mensen de deur niet meer uit en sociale contacten worden beperkt. We zien dat veel evenementen worden afgelast en (sport)clubs hun leden moeten teleurstellen. Ook voor hardwerkende ondernemers is dit een tijd van onzekerheid. De maatregelen doen soms bijna letterlijk pijn. Dat begrijp ik. Maar het is goed dat we met elkaar deze lastige keuzes durven maken.

Let goed op elkaar!
Het is verstandig om bijvoorbeeld dat bezoek aan ouders of opa en oma even uit te stellen en afspraken te verzetten. De telefoon pakken kan altijd en een e-mail, WhatsApp-bericht of kaart sturen zal ook zeker gewaardeerd worden. Het kan voor mensen die nu noodgedwongen aan huis gebonden zijn, een eenzame tijd worden. Denk aan onze ouderen, maar ook bijvoorbeeld aan mantelzorgers en mensen met astma of COPD.

Juist nu moeten we naar elkaar omkijken. Elkaar steunen. Informeer misschien even of u – als u niet tot een risicogroep behoort – kan helpen met een boodschapje. Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe initiatieven om elkaar te helpen spontaan ontstaan. Dat typeert onze inwoners, we helpen elkaar. We moeten de sociale contacten beperken, maar met wat creativiteit kunnen we elkaar blijven bijstaan!

Gezond verstand
Laten we vooral ook ons gezond verstand gebruiken. Misschien stond u in de supermarkt en was het schap van het toiletpapier leeg. Of u greep mis bij de blikgroenten. Zelfs de supermarktketen die normaal vooral ‘hamsteren’ promoot, heeft opgeroepen om dat nu vooral niet te doen. Er is genoeg. Het is niet nodig, maar het is ook heel vervelend voor de mensen die niet zo makkelijk naar de winkel kunnen en misgrijpen.

Onze maatregelen
Ook als gemeente hebben we te maken met de maatregelen. En we nemen zelf ook de nodige maatregelen. Activiteiten als de buurtsport en schoolvoetbaltoernooi gaan helaas niet door. Onze medewerkers werken de komende tijd zo veel mogelijk vanuit huis. Een afspraak met u kan daardoor afgezegd worden of veranderen in een telefonische afspraak. Natuurlijk hebben wij liever face-to-face contact met u, maar het kan nu niet anders. We rekenen op uw begrip.

De GO-bus, het mobiele gemeentehuis waar we zo trots op zijn, rijdt even niet. Het gemeentehuis blijft – met de nodige hygiënemaatregelen – wel open en ook telefonisch blijven we bereikbaar.

Vragen?
Op de website van de gemeente Goeree-Overflakkee.nl houden we u op de hoogte van de consequenties voor onze gemeente. Heeft u gezondheidsvragen, kijk dan vooral op www.rivm.nl.

Ik wil ten slotte mijn waardering uitspreken voor al die mensen die keihard werken om deze pandemie te bestrijden. Een dank aan alle mensen die werkzaam zijn in de zorg, de crisisorganisaties, maar denk bijvoorbeeld ook aan de supermarkten. Uw werk is zo ontzettend belangrijk voor onze gemeenschap, daar wil ik u hartelijk voor bedanken.

Ik hoop dat we snel met elkaar het normale leven weer kunnen hervatten en wens de mensen die besmet zijn een spoedig herstel toe. We doen dit met elkaar. Ik wens u veel sterkte toe in de tijd die voor ons ligt. Een tijd waarin we op Goeree-Overflakkee meer dan anders op elkaar zijn aangewezen.

Met vriendelijke groeten,

Ada Grootenboer-Dubbelman
Burgemeester