Zuidwestelijke Delta meest duurzame toeristische bestemming ter wereld!

4 maart 2020

Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Westvoorne hebben samen de ITB Earth 2020 Award gewonnen. De drie kustgemeenten krijgen deze prijs als wereldwijde erkenning omdat zij als toeristische bestemming leiderschap tonen op het gebied van duurzaamheid, de strijd tegen klimaatverandering en aantasting van de natuur.

De bestuurders van de drie kustgemeenten ontvingen het mooie nieuws op woensdag 4 maart vanuit de organisatie van Green Destinations, een internationale non-profit stichting die duurzaam toerisme stimuleert. Elk jaar kiest een internationale jury uit 100 van ‘s werelds meest duurzame toeristische bestemmingen. Eerder kreeg de Zuidwestelijke Delta ook internationale erkenning, als meest duurzame natuurbestemming (Best of Nature, 2019) en beste duurzame kustbestemming (Best of Seaside, 2018).

Natuur en innovatie
De zee, de stranden, de ongerepte natuurgebieden en het historische landschap. Dit zijn de kenmerkende eigenschappen van het Nederlandse deltagebied. Om deze prachtige natuur te kunnen behouden, zetten de gemeenten Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Westvoorne in op duurzame innovatie. Dat is één van de belangrijkste redenen dat deze gemeenten de internationale prijs gewonnen hebben.

Henk de Graad, wethouder gemeente Westvoorne: “Nadat we vorig jaar de Best of Nature prijs in ontvangst mochten nemen, hebben we als gemeenten nog meer de samenwerking gezocht. Ook dit jaar mogen we een bijzondere prijs ontvangen. Westvoorne is een recreatieve gemeente, met een prachtig natuurgebied én de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. De gemeente doet dit zeker niet alleen, maar met onze actieve ondernemers en natuurorganisaties.”

Duurzame initiatieven
Een aantal duurzame initiatieven in de Zuidwestelijke Delta sprong de jury van de ‘ITB Earth 2020 Award’ in het oog. Een belangrijk voorbeeld hiervan is Windpark Krammer, het resultaat van het grootste duurzame burgerinitiatief in Nederland van twee coöperaties, Zeeuwind en Deltawind. Het windmolenpark voorziet meer dan 100.000 huishoudens van duurzame energie. Een ander voorbeeld is de aanleg van drie zonneparken, bij Melissant, Ooltgensplaat en Zierikzee. Deze parken wekken genoeg stroom op voor 21.000 huishoudens. Maar ook de inzet van elektrische deelauto’s en het Zon op Water project, een pilot waarbij drijvende zonnepanelen in het Oostvoornse Meer worden getest, staan in het juryrapport vermeld.

Ook bij een zeer groot deel van de recreatieondernemers staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Vrijwel alle accommodaties zijn voorzien van milieuvriendelijke maatregelen, zoals apparatuur voor het verminderen van het waterverbruik, afvalwater, isolatiemaatregelen en zonnepanelen.

Trots
De burgemeesters en wethouders van de drie gemeenten, verenigd in de Dutch QualityCoast Delta, zijn ontzettend blij met de internationale waardering. Daniël Joppe, wethouder van de gemeente Schouwen-Duiveland is trots dat zijn gemeente samen met andere partijen bijdraagt aan een betere, duurzame wereld: “We hebben de afgelopen jaren zoveel mogelijk ingezet op duurzaamheid, met respect voor natuur, landschap en mens. Dit heeft geresulteerd in mooie en ambitieuze projecten, zoals de inzet van elektrisch (openbaar) vervoer en deelauto’s, -scooters en -fietsen. Onze toeristen en gasten kunnen hiermee CO2-neutraal op ontdekking gaan in de prachtige Zuidwestelijke Delta.”

Tea Both-Verhoeven, wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee: “Op Goeree- Overflakkee werken we samen met ondernemers, het onderwijs en inwoners aan een groen en innovatief eiland. Ook de samenwerking tussen de gemeenten van de Zuidwestelijke Delta vind ik hierbij erg belangrijk. We werken op een goede manier met elkaar samen, bijvoorbeeld bij de aanleg van fietsroutes en in de promotie van dit prachtige gebied. Met elkaar staan we sterk!”

De ITB Earth 2020 Award zou worden uitgereikt op de ITB Berlijn, de grootste toerismebeurs van de wereld. Vanwege het coronavirus is deze beurs echter niet doorgegaan.