Gemeenteraad op werkbezoek bij Goemaat in Goedereede

18 september 2020

Die anderhalve-corona-meter-afstand hadden we in die garagebox waar Jan Goemaat 33 jaar geleden met zijn bedrijf begon, nooit kunnen houden. Gisteravond tijdens het werkbezoek bleek dat -aan de provinciale weg in Goedereede, waar het prachtige bedrijf nu gevestigd is- geen enkel probleem. De gemeenteraad legde op 17 september een werkbezoek af bij dit bedrijf.

Eindelijk konden we dan weer op werkbezoek. We kregen aanschouwelijk onderwijs. Kunststofprofielen in allerlei uitvoeringen en kleuren, verstevigd met staal werden ze op de millimeter nauwkeurig gezaagd, aan elkaar gelast, versmolten en van driedubbel glas, sluitings- en vergrendelmaterialen voorzien. Dat maakte grote indruk niet alleen op mij, die als ik nog eens iets in verstek moet zagen er altijd een paar millimeter naast zit en als dat er dan afgezaagd is dikwijls een te grote naad constateer die dan weer met overschilderbare kit opgevuld moet worden maar ook op mijn collega-raadsleden, zo merkte ik uit de reacties om mij heen.

Sfeer
Aanschouwelijk onderwijs is voor een volksvertegenwoordiger altijd weer opnieuw van groot belang. Je ziet het in de praktijk, je proeft de sfeer, je hoort wat goed gaat, wat mogelijk beter kan maar ook de onmogelijkheden waar in de praktijk tegen aan gelopen wordt. Het werkbezoek was begin dit jaar al in voorbereiding. Echter ook in dit geval gooide dat nietige onzichtbare virus roet in het eten. Toen al had Goemaat en zijn mensen ons hun bedrijf met de recentelijke uitbreiding willen presenteren.

Gastvrij
We werden gastvrij in een ruime hal ontvangen, rijkelijk van een hapje en drankje voorzien en liepen in 4 groepen alle processen door. Schitterend om dat hele gebeuren in een vogelvlucht mee te maken. Maar ook kregen we mee de vele andere mogelijkheden die bij Goemaat nog steeds kunnen. Niet alleen het grote procesmatige werk maar ook een stukje glas voor een schilderijtje of het namaken van een oude verweerde spiegel is mogelijk.

Enthousiast
Je merkt dat ze het bij dit familiebedrijf met elkaar, als team verwezenlijken. Dat straalt niet alleen het management uit maar ook de medewerkers. Enthousiaste mensen die zichtbaar plezier beleven aan hun werk. In 1987 begonnen in een garagebox met nu vestigingen in Roosendaal, Oud Gastel en Goes mag je met recht spreken van een succesverhaal.

Wij wensen Jan, zijn zoon Martijn en alle andere medewerkers heel veel succes toe voor de toekomst en zijn als Raad en College trots om zo’n bedrijf in onze gemeente te hebben.

Rien van der Boom