Gemeenteraad brengt bezoek aan De Vliegers en het Panksdijkje

6 oktober 2021

Afgelopen vrijdag 1 oktober bracht een delegatie van de gemeenteraad een werkbezoek aan De Vliegers in Middelharnis en het Panksdijkje en de Sint Christoffeldijk in Sommelsdijk. Deskundigen van Staatsbosbeheer informeerden de raadsleden over de situatie ter plaatse.

Naar aanleiding van eerder ontstane onrust over uitgevoerde werkzaamheden door Staatsbosbeheer werden de raadsleden afgelopen vrijdagmiddag ontvangen door Staatsbosbeheer voor uitleg over het uitgevoerde onderhoud. De rondleiding voerde eerst over De Vliegers, waar veel essen zijn aangetast door essentaksterfte. Gedeeltelijk blijven deze dode essen staan. Hierdoor blijft het bosklimaat behouden en het dode hout is van grote ecologische waarde. Door er nieuwe populieren tussen te planten en duurzaam loofhout zoals walnoot, lindes en haagbeuk is de toekomst van het bos gewaarborgd.

Daarna werd een bezoek gebracht aan het Panksdijkje en de Sint Christoffeldijk in Sommelsdijk. Naast het verwijderen van overhangend groen en dood hout is getracht een wat meer open landschap te creëren zodat er voor de meidoorns meer ruimte is en de kruidenlaag ook meer kans krijgt.

De gemeente en Staatsbosbeheer werken samen om meer bomen te planten, zo wordt er gewerkt aan de realisatie van een herdenkingsbos op verschillende locaties in de gemeente, waar mensen een belangrijk moment in hun leven kunnen vastleggen door een boom te planten.

Het was een leerzaam werkbezoek, waarbij de verstrekte achtergrondinformatie bijdraagt aan het begrip voor het onderhoudsbeleid van Staatsbosbeheer.