Besparen van energiekosten voor inwoners Goeree-Overflakkee

11 februari 2022

De prijzen van energie stijgen. We betalen steeds meer voor stroom en gas. Dat kan een flinke aanslag zijn op onze portemonnee. De gemeente Goeree-Overflakkee biedt haar inwoners daarom vanaf nu de mogelijkheid om via Gezondverzekerd.nl – Goedkope-energie een nieuw energiecontract af te sluiten.

Gezondverzekerd.nl – Goedkope energie biedt samen met een aantal energieleveranciers energiecontracten aan. Inwoners van de gemeente kunnen op deze vergelijkingswebsite www.gezondverzekerd.nl/goedkope-energie kijken naar hun energiecontract. Wat zijn de huidige energiekosten? En loont het om over te stappen of is het juist beter om – als er sprake is van een vast energiecontract – te blijven?

Voor iedereen
De gemeente Goeree-Overflakkee biedt al enkele jaren via Gezondverzekerd.nl de gemeentepolis aan. Dat is een collectieve zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen, chronische ziekte of een beperking. Het nieuwe energieaanbod met groene stroom is toegankelijk voor alle inwoners van Goeree-Overflakkee. De verwachting is wel dat het juist voor minima een oplossing kan zijn.

“Goedkoop is energie momenteel niet. Voor niemand niet. De gestegen energiekosten betekenen voor veel gezinnen een flinke hap uit hun maandbudget”, zo licht wethouder Berend Jan Bruggeman (Sociaal Domein) toe. “Het mooie van dit aanbod is wel dat hier sprake is van maatwerk. Er wordt gekeken naar wat iemand nu voor energiecontract en kosten heeft en wat de beste optie is. Dat betekent eerlijk advies én dat kan ook betekenen dat het beter is om niet over te stappen.”

Op dit moment heeft overstappen vaak geen zin voor inwoners die al voor langere tijd een vast energiecontract hebben. Dat komt door lagere energietarieven op het moment van afsluiten. Ongeveer 45 procent van de Nederlanders heeft echter een variabel contract waardoor overstappen voor hen waarschijnlijk wel voordeliger is. Bijkomende voordelen zijn dat mensen die hun energiecontract via Gezond Verzekerd afsluiten niet geweigerd kunnen worden door de energieleverancier. Ze hoeven ook geen borg te betalen. Daarnaast krijgen inwoners een eventuele overstapboete, als ze van leverancier wisselen, snel op de rekening gestort.

Energie besparen
Naast het wisselen van energieleverancier is het ook mogelijk om te besparen door duurzaamheidsmaatregelen te treffen. De gemeente wil inwoners hierbij helpen. Daarom biedt de gemeente onder andere een duurzaamheidslening aan (www.goeree-overflakkee.nl/duurzaamheidslening). Hiermee kunnen huiseigenaren tegen gunstige voorwaarden geld lenen om energiebesparende aanpassingen aan hun woning te realiseren. Ook is er het Energieloket van Goeree-Overflakkee, te vinden via www.energieloketgo.nl. Dat is een initiatief van Coöperatie Deltawind, in opdracht van en financieel ondersteund door de gemeente. Daar kunnen inwoners bijvoorbeeld gratis een energiecoach inschakelen om energie te besparen.

Tegemoetkomingen
Al eerder werd bekend dat het kabinet met een eenmalige tegemoetkoming van ongeveer 200 euro komt. Het kabinet wil daarmee lagere inkomens tegemoet te komen bij het betalen van de energierekening. Dat is specifiek voor inwoners op of net boven het sociaal minimum. Mensen in de bijstand ontvangen dit bedrag automatisch. Het is de bedoeling dat andere groepen die hiervoor in aanmerking komen zich melden bij de gemeente. De verwachting is dat deze regeling in het eerste kwartaal van dit jaar beschikbaar is. Dan wordt ook duidelijk wie van de regeling gebruik kan maken en hoe de toeslag uitgekeerd wordt.