Breederveld en Van der Boom planten een ‘SGP-boom’.

6 april 2022

Op initiatief van de gemeente zijn op dinsdag 5 april jl.  achter de brandweerkazerne in Goedereede een aantal bomen geplant, voor elke raadsfractie een boom. Namens de SGP-fractie hebben Pieter Breederveld en Rien van der Boom, die beiden onlangs afscheid hebben genomen, de SGP-boom geplant.

Ondanks de weersvoorspelling van regen, wind en druilerigheid brak spontaan de zon door toen de fracties ieder hun eigen fractieboom -de boom van de democratie- plantte achter de brandweerkazerne in Goedereede. Daar gaat een politiek bos ontstaan. Het is de bedoeling dat alle fracties, komende en gaande,  in de toekomst daar hun boom zullen planten.

En als het dan moeilijk wordt in de politiek, het onderling wat minder gaat, behoef je niet met z’n allen naar de hei maar maak je gezamenlijk een wandeling door het politieke bos; snuif je de boslucht in en kan je weer verder. Eén fractie, de meest vrolijke zoals ze zelf zeggen, had helaas andere groene –kabouterachtige- bezigheden deze avond en kon de Fladder-iep niet plaatsen. Misschien komt dat later nog wel een keer. Een goed idee van wethouder Tea Both om op deze wijze het bomenbestand op ons mooie eiland uit te breiden.

Het was nog hele happening, er moest worden gegraven, tuinaarde rondom de wortels aangebracht en geheel moest weer worden afgedekt met vette klei. Tenslotte moest de hamer en een aantal spijkers gehanteerd worden om de boom stevig met banden vast te zetten om scheefgroei en omwaaien te voorkomen.

De fladder-iep of steeliep komt vooral voor langs de Wolga en de Donau. De boom kan goed tegen periodieke hoge waterstanden. Je vindt hem ook in Limburg, Twente, Achterhoek en de Gelderse Vallei.

Mooi dat ze nu ook op ons eiland te vinden zijn.

Rien van der Boom