Goeree-Overflakkee zeven Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel rijker

13 mei 2022

Goeree-Overflakkee ontvangt zeven blauwe vlaggen en een groene wimpel voor haar schone en veilige stranden en jachthavens. De gemeente is trots op het resultaat. Ook is de gemeente blij dat mensen weer kunnen genieten van de prachtige stranden en jachthavens die Goeree-Overflakkee rijk is.

Blauwe vlag uitreiking
Op 12 mei is voor het eerst na drie jaar weer een officiële uitreiking ceremonie geweest voor de Blauwe Vlag in de gemeente Elburg. De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en kwaliteit (KMVK). Goeree-Overflakkee ontvangt vlaggen voor de Noordzeestranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous. Daarnaast ontvangen deze jachthavens op het eiland een blauwe vlag: Jachthaven van Middelharnis, Herkingen Marina, WSV Herkingen, Marina Port Zélande in Ouddorp en WSV Goeree in Ouddorp.

De locaties worden onder andere getoetst op de kwaliteit van het (zwem)water, milieuaspecten en veiligheid. De blauwe vlag is één jaar geldig. Jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens.

De Groene Wimpel
In Nederland kunnen Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens in aanmerking komen voor een extra award: de Groene Wimpel. Een jachthaven verdient deze wimpel als zij boven op de internationale criteria extra inspanningen gedaan heeft op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van de jachthaven. De award is twee jaar geldig. De jachthaven van Middelharnis ontvangt voor de vierde keer op een rij een Groene Wimpel.

Trots en erkenning
“We zijn erg trots op de Blauwe Vlaggen en de Groene Wimpel”, zegt wethouder Tea Both. “Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze jachthavens en stranden. Deze prestatie hebben we samen met de jachthavenbeheerders, watersportverenigingen, ondernemers en medewerkers van de gemeente bereikt. Ik hoop dat bewoners én bezoekers van Goeree-Overflakkee kunnen genieten van de prachtige stranden en mooie jachthavens”.

189 Blauwe Vlaggen in Nederland
De blauwe vlag wordt door een internationale jury van FEE International in Denemarken uitgereikt. In totaal heeft de jury in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend, 130 jachthavens en 59 stranden. Kijk voor meer informatie over de Blauwe Vlag op www.blauwevlag.nl.