Goeree-Overflakkee gaat voor #buitengewoonschoon

3 juni 2022

Je komt ze overal tegen op Goeree-Overflakkee. In natuurgebieden zoals De Vliegers, de Slikken van Flakkee en de Kwade Hoek. Op de prachtige stranden maar ook in de dorpskernen. Weggegooide plastic verpakkingen, blikjes, papier, flesjes, peuken en ook achtergelaten hondendrollen. Tot ergernis van veel inwoners van het eiland, zo blijkt uit onderzoeken. Reden voor de gemeente om een bewustwordingscampagne op te starten. Met #buitengewoonschoon wordt zwerfafval en hondenpoep op allerlei manieren onder de aandacht gebracht. 

“Wat kan ik van ons mooie eiland genieten. We hebben zoveel om trots op te zijn. Om Goeree-Overflakkee mooi en schoon te houden is het nodig dat we goed voor ons eiland én voor elkaar zorgen. Zwerfafval of overlast door hondenpoep passen daar niet bij. Om de overlast te verminderen, vragen we met de campagne buitengewoonschoon op een positieve manier aandacht voor deze onderwerpen”, zegt wethouder Tea Both.

Campagne zet afvalhelden in het zonnetje
Vrijwilliger Joop de Waal uit Ooltgensplaat werkt mee aan de campagne #buitengewoonschoon. “Ik ben vanmorgen om 5.45 uur van huis gegaan en heb 23 kilometer polder schoongemaakt. Ik vind het belangrijk dat ons eiland schoon blijft, daarom ruim ik al 10 jaar vrijwillig zwerfafval op.” Joop is lid van een groeiende groep vrijwilligers (circa 175 vrijwilligers) van de beweging Schoon Goeree-Overflakkee.

De wethouder is enorm blij met deze afvalhelden: “Zij verrichten enorm goed werk en met zoveel passie! Een aantal van deze afvalhelden komt terug in de campagne. Maar, als je er goed over nadenkt, zou hun werk eigenlijk niet nodig moeten zijn. Het is een thema waar we allemaal onze schouders onder moeten zetten. Voor ons eiland en voor elkaar”.

Dat is toch heel normaal?
De kern van de campagne #buitengewoonschoon: “De rommel die je zelf maakt, ruim je ook zelf op.” Dat is toch heel normaal? Om mensen bewust te maken, is het delen van interessante feitjes ook een onderdeel van #buitengewoonschoon. Hiermee wordt onder meer aandacht gevraagd voor het opruimen van hondenpoep, door de hondeneigenaren. Dit onderwerp staat vaak bovenaan de lijst van ergernissen. Niet zo verwonderlijk, want wat is er irritanter dan in de hondenpoep trappen?

Landingspagina staat live
De campagne gaat op 1 juni van start. De gemeente trekt gezamenlijk op met de RAD, als het gaat om communicatie over zwerfafval. Zo richt de RAD zich in haar uitingen via de landelijke campagne “Blikvrij” op de schade van het blikafval in het milieu.

Wil jij het eiland ook schoonhouden? Of heb je ideeën, vragen of wil je meer weten? Bekijk dan website www.buitengewoonschoon.nu.