Op maandag 11 juli 2022 bezocht de minister van Binnenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta (ZHD). Dit om te zien hoe het gaat met de projecten binnen de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta en welke resultaten er behaald zijn. De minister sprak in ’s Gavendeel met ondernemers en studenten die zich inzetten om de regio verder te brengen op het gebied van Onderwijs en Arbeidsmarkt, Duurzaamheid, Landschap en Toerisme en Agrifood: de vier pijlers van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta.

Het bezoek begon om 16.00 uur bij de Hoeksche Hoeve in ‘s Gravendeel waar de minister werd ontvangen en een rondleiding kreeg door het Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve. Daarna kwamen de vier programmalijnen van de Regio Deal aan bod. Zo ging de minister in gesprek met studenten over “Toekomst en Techniek”  en kreeg zij een demonstratie van een Robotiller in een akkerveld. De Robotiller is een lichtgewicht landbouwmachine die zelfstandig rijdt op groene waterstof. De toepassing van waterstof is een belangrijke doorbraak in de landbouwsector voor een duurzame en schone voedselproductie.

Vraagstukken
Foort van Oosten, burgemeester van Nissewaard en voorzitter van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta kijkt terug op een succesvol en positief bezoek van de minister: “De minister zag vandaag welke inspanningen we hier samen doen voor de 300.000 inwoners in onze regio. Ze nam de tijd en ging in gesprek met alle ondernemers en studenten. Het bezoek gaf nieuwe energie en hoop voor bedrijven, overheden en studenten om samen aan de toekomst van dit gebied te werken. Want we willen als regio samen doorgroeien op de vier programmalijnen, maar ondertussen ook samenwerken aan nieuwe vraagstukken die op ons af komen.”

Het bezoek is onderdeel van een tour die de minister maakt langs alle regio’s die tijdens de vorige kabinetsperiode een Regio Deal ontvingen. De Regio Deal Zuid-Hollandse Delta heeft € 7,5 miljoen ontvangen. De regio heeft ook 7,5 miljoen beschikbaar gesteld om samen met het bedrijfsleven meer dan  € 15 miljoen te kunnen investeren in de brede welvaart van dit gebied.

Nieuwe Regio Deal
Tijdens het werkbezoek bevestigde de minister het belang dat zij hecht aan de versterkte samenwerkingsvorm tussen de rijksoverheid en de regio. In het nieuwe regeerakkoord is afgesproken dat de Regio Deals worden voortgezet. Doel is om door de publiek private samenwerkingsverbanden te versterken de regionale economische kansen meer te benutten. Meer informatie over de Regio Deal ZHD is te vinden op https://regiozhd.nl/.